Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikePotpisani ugovori iz...

Potpisani ugovori iz “Bele knjige” – EPS i nemačka kompanija “RWE Innogy” osnovali “Moravske hidroelektrane”

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

JP “Elektroprivreda Srbije ” i nemačka kompanija “RWE Innogy” potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničke kompanije “Moravske hidroelektrane”, za izgradnju pet hidorelektrana na Velikoj Moravi.

Ugovor su potpisali generali direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor kompanije “RWE Innogy” Fric Farenhold i direktor hidro i novih projekata te kompanije Olah Hajl. Svečanom činu prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar poljoprivede, vodoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Zajednička kompanija EPS-a i “RWE Innogy” biće nezavisni proizvođač električne energije i u narednim godinama treba da izgradi najmanje pet hidroektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage 150 megavata. Investiciona vrednost projekta procenjena je na 352 miliona evra.

Prilikom predstvljanja “Bele knjige” EPS-a u Belom dvoru, potpisan je i protokol o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i EPS-a, u vrednosti 90 mil EUR. Protokol su potpisali ministar Dušan Petrović i generalni direktor EPS-a.

Oblasti u kojima će sarađivati to ministarstvo i EPS su izgradnja hidroelektrana, vetrogeneratora, korišćenje solarne energije i biorazgradivog otpada, kao i povećanje energetske efiskanosti u rauralnim područjima i rekultivacija pepelišta.

Takođe je potpisan i predugovor o izgradnji solarne elektrane na Zlatiboru, snage pet megavata, izumeđu EPS-a, kompanije “Dunav osiguranje” i opštine Čajetina, što je primer sprovođenja projekta iz “Bele knjige.

Ugovor su potpisali Dragomir Marković, generali direktor “Dunav osiguranja” Milenka Jezdimirović i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

“Bela knjiga” EPS-a predstavlja strateški dokument kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i enegetske efiskanosti i projekti iz knjige slede ciljeve EU do 2020. godine.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!