Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoPet glavnih upotreba...

Pet glavnih upotreba bakra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bakar ima mnoga korisna svojstva i treći je najkorišćenijimetal na svetu. Koje su njegove primene i koje industrije troše najviše bakra?

Proizvodi od bakra se široko koriste u građevinarstvu, električnim mrežama, elektronskim proizvodima, transportnoj opremi i kućnim aparatima.

Zajedno sa zlatom i srebrom, bakar je član svetog trojstva metala. Jedini osnovni metal u trijadi, brojna korisna svojstva bakra čine ga trećim najkorišćenijim industrijskim metalom na svetu, ima dugu istoriju kao kritični materijal za napredak ljudske civilizacije, koja datira najmanje 8.000 godina unazad.

Bogata upotreba bakra čini ga vrednim pokazateljem globalnog ekonomskog zdravlja, i iz tog razloga je crveni metal sebi zaslužio nadimak „Dr. Bakar.”

Čisti bakar je mekan, savitljiv materijal koji se može oblikovati u mnoštvo proizvoda. Pored visoke otpornosti na koroziju, bakarni metal ima veoma visoku toplotnu provodljivost, takođe ima drugu najveću električnu provodljivost od bilo kog metala posle srebra. Ova svojstva ga čine idealnim materijalom za električne i elektronske proizvode, koji predstavljaju oko 21 odsto svetske potrošnje bakra.

Bakar takođe formira legure slobodnije od većine metala, a legure bakra otporne na koroziju se koriste u mnogim industrijama, uključujući proizvodnju i građevinarstvo. Crveni metal se čak koristi u oblasti medicine da bi se suzbilo širenje opasnih infekcija.

Kina je najveći potrošač rafinisanog bakra i činila je 52 procenta globalnog uvoza rude bakra u 2021. Industrijske zemlje poput Japana, SAD, Nemačke i Španije takođe se rangiraju kao značajni potrošači.

Prema Geološkom zavodu SAD, pet zemalja koje najviše proizvode bakar su Čile, Peru, Demokratska Republika Kongo, Kina i SAD. Ostrvska država Australija i afrički kontinent takođe su značajni izvori rude bakra.

Ovde Investing News Network ističe upotrebu bakra u pet industrija koje podstiču potražnju za bakrom.

1. Izgradnja zgrada

Skoro polovina ukupne ponude bakra ulazi u zgrade, od kuća do preduzeća. U stvari, samo jedna kuća može da sadrži u proseku 439 funti bakra. Savitljivost bakra čini ga lakim za lemljenje, a ipak je dovoljno jak da stvori veze i spojeve potrebne za električne instalacije i vodovod.

Bakarne cevi imaju brojne primene i mogu se naći u vodovodnim cevima, rashladnim linijama, toplotnim pumpama i HVAC sistemima. I ne zaboravite na bakarne žice za pomeranje struje po kući i povezivanje sa telekomunikacijama i kablovskim mrežama. Kućni aparati takođe sadrže bakarne cevi i električne žice.

2. Elektronski proizvodi

Vrhunska svojstva električne provodljivosti i obilje bakra kao sirovine čine ga najefikasnijim i najisplativijim metalom za elektronske proizvode. Crveni metal se nalazi u obliku električnih instalacija i štampanih ploča u velikoj većinidanašnjih potrošačkih elektronskih proizvoda – od mobilnih telefona, laptopova i televizora do sistema za nadzor, električnih alata i robotskih usisivača.

Prema Live Science-u, mnogi novi proizvodi koji koriste bakar su u fazi istraživanja i razvoja, uključujući „meke“ elektronske alate kao što su elektronski papir i nosivi biosenzori.

3. Transport

Upotreba bakra je takođe veoma rasprostranjena u sektoru transporta, uključujući proizvodnju brodova, železnica, aviona i automobila.

Legure bakra su standardni materijali u brodogradnji, od vijaka i zakovica do propelera i kondenzatorskih cevi. U železničkoj industriji, metal se koristi za proizvodnju mnogih delova voza, uključujući motore, kočnice i kontrole, a takođe se može naći u električnim i signalnim sistemima. Avionima je potreban bakar za hlađenje, hidrauliku i navigaciju, plus električni sistemi. U automobilskoj industriji, bakar je esencijalna komponenta u kočnicama, ležajevima, konektorima, motorima, radijatorima i ožičenjima. Samo jedno konvencionalno vozilo može da sadrži čak 50 funti bakra.

Rastuća rasprostranjenost električnih vozila (EV) je još jedno ogromno tržište za bakar, pošto se tehnologija u velikoj meri oslanja na metal. U stvari, svaki EV zahteva dva do četiri puta više bakra nego konvencionalno vozilo. EV stanice za punjenje takođe trebaju velike količine bakra. Kao rezultat toga, analitičari očekuju da će potrošnja bakra iz sektora zelene energije porasti pet puta do 2030. godine zbog porasta tržišta električnih vozila.

4. Industrijske mašine i oprema

Industrijske mašine i oprema koja se koristi u mnogim sektorima, kao što je petrohemijska industrija, sama se izrađuje od bakra. Ova mašina i oprema obuhvata sisteme bakarnih cevi, elektromotore, isparivače, kondenzatore, izmenjivače toplote, ventile i kontejnere za zadržavanje korozivnih medija.

Legure bakra otporne na koroziju su kritični materijali u proizvodnji podmorskih instalacija, kao što su mašine za desalinizaciju i platforme za bušenje nafte i gasa na moru.

Kao i kod industrije električnih vozila, status čistog metala bakra proizilazi iz njegove upotrebe kao sirovine za proizvodnju turbina za vetrenjače i sistema solarne energije.

5. Medicinski

Iako nije tako veliko tržište kao gore pomenuti sektori, medicinska oblast je još jedna industrija koja se oslanja na bakar. To je velikim delom posledica antimikrobnih svojstava bakra. Istraživanja su pokazala da bakterije, virusi i kvasci ne mogu dugo da prežive na površini bakra, jer metal ometa električni naboj koji se nalazi u membranama mikrobnih ćelija. Američka agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da bakarna površina može da ubije 99,9 odsto bakterija koje padaju na nju u roku od dva sata.

Da bi se zaustavilo širenje bolničkih infekcija, plastika i drugi metali se zamenjuju bakrom ili legurama bakra na površinama koje se često dodiruju, kao što su radne ploče, kvake, rukohvati, ograde za krevet, dugmad za poziv, stolice, pa čak i olovke. Prema časopisu Infection Control & Hospital Epidemiology, zamena bolničkih površina antimikrobnim bakarnim elementima mogla bi smanjiti broj bolničkih infekcija za najmanje 58 procenata.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Projekat Jadar i njegov geopolitički značaj

Kritične mineralne sirovine velika su šansa za Srbiju, isticano je nakon potpisivanja Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Treba biti pametan i tu šansu iskoristiti na...

Srbija: Nemci garant primene najviših ekoloških standarda za projekat Jadar

Od naizgled zaustavljenog projekta do „ovakva šansa se ne propušta" i „pružene su garancije da će životna sredina Srbije biti potpuno zaštićena". Za samo nekoliko nedelja, projekat kopanja litijuma koji je u Srbiji izazvao velike proteste pre dve, tri godine,...

Srbija: Rio Tinto pozdravlja usvajanje propisa o prostornom planu za projekat Jadar

Rio Tinto pozdravlja donošenje Uredbe Vlade Srbije o primeni uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“. Projekat „Jadar“ će morati da ispuni stroge standarde životne sredine u skladu sa propisima Srbije i Evropske...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!