Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeOleg Deripaska gradi...

Oleg Deripaska gradi elektranu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ruski oligarh Oleg Deripaska, koji je vasnik En Plus grupe, registrovao je predstavništvo u Crnoj Gori kako bi investirao u energetiku.

Subvencije, kojima je Vlada Crne Gore preko džepova građana obezbedila jeftiniju struju za podgorički Kombinat aluminijuma KAP, koji je u vlasništvu ovog ruskog bogataša, prestaju 2012, pa se investitor sada, posle šest godina od privatizacije, setio da istražuje mogućnosti da obezbedi sopstvene izvore energije.

Nekadašnji ministar industrije, dugogodišnji privrednik i bivši rukovodilac KAP-a, Vojin Ðukanović smatra da je to dobra vest, a da je najverovatnija meta Rusa nova termoelektrana kod Pljevalja, piše Capital.ba.

“Mislim da bi za dve ili tri godine mogao da se realizuje projekat bloka II u Pljevljima. Tamo ima već 30 odsto ugrađene opreme. Ruska je oprema, a ovo je ruska firma, a to znači da bi se trajno rešio problem električne energije za Kombinat aluminijuma”, tvrdi Ðukanović.

Većinski paket akcija podgoričkog Kombinata aluminijuma je krajem 2005. godine, za nepunih 50 miliona eura, prodat Centralno evropskoj aluminijumskoj komapaniji vlasništvo Olega Deripaske.

Novi većinski vlasnik je imao obavezu da fabriku modernizuje i unapredi poslovanje, ali se naknadno ispostavilo da u stvari građani Crne Gore treba godinama da finansiraju poslovanje ove privatne kompanije.

Samo prošle godine su njene račune dotirali sa 20 miliona eura, a ove i naredne, daće još 25 miliona. Vlada je garantovala i za nove kredite, pa će, ako ih ne vrate Rusi, građani morati da plate i tih 135 miliona eura.

Izvor cafemontenegro.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!