Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Odobren kredit za male hidroelektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Elektroprivredi Srbije (EPS) zajam od 45 miliona evra za obnovu postojećih i izgradnju novih malih hidroelektrana.

Zajam, za koji će garantovati država, odobren je u cilju unapređenja korišćenja tzv. zelene energije u Srbiji, saopštio je juče EBRD.

Povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, kako se navodi, jedan je od strateških prioriteta Srbije i u skladu je sa ciljevima EU.

Sredstva iz zajma biće upotrebljena za obnovu 15 malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 18 megavati i izgradnju sedam novih na postojećim branama. Predviđeno je da ukupna snaga novih malih hidrocentrala bude 13 megavati.

Planirani projekat će omogućiti EPS-u da modernizuje i produži radni vek postojećih malih hidroelektrana, kao i da poveća ukupnu proizvodnju iz obnovljivih izvora.

Procenjuje se da će realizacija tog projekta doprineti da se emisija ugljen dioksida smanji za 60.000 tona godišnje.

Predviđeno je i da EPS osnuje filijalu EPS Obnovljivi koja će upravljati ulaganjima u obnovljive izvore i raditi na povećanju kapaciteta za proizvodnju “zelene” energije.

“Ulaganja u ‘zelenu’ energiju su jedan od prioriteta EBRD-a … EPS je za EBRD partner na dugi rok i zadovoljni smo što ćemo ojačati saradnju zajmom za male hidrocentrale”, istakla je direktorka EBRD za energetiku Nandita Paršad.

Direktor EPS-a Dragomir Marković je rekao da će realizacija tog projekta pomoći Srbiji da dostigne ciljeve na polju obnovljivih izvora i da predstavlja “važan korak u daljem razvoju proizvodnje energije”.

U Srbiji je EBRD do sada učestvovala sa 2,8 milijardi evra podrške u projektima i investicijama čija je ukupna vrednost šest milijardi.

EBRD, kreditor u vlasništvu 61 zemlje i dve medjuvladine institucije, podržava razvoj tržišne ekonomije i demokratije u zemljama od centralne Evrope do centralne Azije.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!