Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaOd ponedeljka isključenja...

Od ponedeljka isključenja struje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od oko 600.000 dužnika ugovor s EPS-om do juče zaključilo 51.400.– Distribucije i tokom vikenda primaju zahteve za reprogram duga.

Elektroprivreda Srbije neće produžavati rok za potpisivanje sporazuma o otpisu kamata i reprogramiranju duga za struju koji ističe u nedelju 31. marta. Svi oni koji propuste da na ovaj način regulišu dugovanja ostaće početkom naredne nedelje bez struje, jer će ih elektrodistribucije isključiti s mreže, potvrđuju u EPS-u.

Kako je odziv slab očekivalo se da bi EPS mogao da produži rok za zaključivanje sporazuma, u ovom javnom preduzeće kažu, da je mesec dana bilo sasvim dovoljno za sve one koji su hteli da plate stare dugove i dogovore s EPS-om, to i učine.

Inače, zaključno s jučerašnjim danom od ukupno 600.000 dužnika  sporazum s EPS-om potpisalo je 51.400 čiji je ukupan dug 2,7 milijardi dinara. Njima će ukupno biti otpisano oko 570 miliona dinara, što znači da će morati da plate 2,1 milijardu dinara EPS-u.

Prema podacima EPS-a od 51.400 onih koji duguju i koji su potpisali ugovor o reprogramu – 47.200 su domaćinstva, 4.175 firme na niskom naponu i 53 na srednjem i visokom naponu.

Ukupan dug domaćinstava je 1,4 milijarde dinara. Otpisano će im biti 275 miliona dinara i platiće EPS-u 1,1 milijardu dinara.

Kada je reč o preduzećima koja duguju, a nalaze se na niskom naponu, moraće da plate 573 miliona dinara, a biće im otpisano oko 187 miliona, dok će oni na visokom i srednjem naponu (najveći industrijski potrošači struje) platiti oko 475 miliona, a otpisaće im se 89 miliona dinara.

Konačan iznos naplaćenih dugova EPS-u biće poznat početkom aprila pošto se akcija završi, ali se očekuje da će se od naplate građanima u kasu sliti oko 800 miliona dinara.

EPS potražuje između 110 i 120 milijardi dinara, od čega je oko 80 milijardi dinara dug duži od 60 dana, a podjednako duguju i privreda i stanovništvo.

Upitani da li je ovako slab odziv rezultat toga što građani nemaju para ili nešto drugo, u EPS-u kažu, da ima i toga, ali da je više onih dužnika koji očekuju neke nove povlastice – otpise dugova i kamata, kako bi što jeftinije prošli. To i nije veliko iznenađenje ako se zna da ih je država praktično navikla da im daje povlastice, umesto da im isključi struju.

Domaćinstva sa dugom do 10.000 dinara mogu još do nedelje 31. marta da reprogramiraju dug na tri rate, od 10.001 do 50.000 dinara dužnici dug mogu platiti na šest rata, od 50.001 do 100.000 dinara na devet rata, dok oni koji duguju do 500.000 i više mogu svoje obaveze da izmire na 12, odnosno 24 mesečne rate.

Jedan od uslova je da kupac u periodu otplate reprogramiranog duga uredno izmiruje tekuće obaveze za električnu energiju. U slučaju da kupac i posle upozorenja ne izmiri dve uzastopne rate reprograma ili kasni s izmirivanjem tekuće mesečne obaveze, smatraće se da je sporazum raskinut i izvršiće se obračun celokupnog duga s obračunatom kamatom.

Distribucije će, potvrdili su juče iz EPS-a, i u dane vikenda pojačati rad šaltera kako bi svima koji žele da potpišu sporazum omogućili da zahtev podnesu u datom roku, jer se ima u vidu da deo kupaca nije bio u mogućnosti da blagovremeno ispuni osnovni uslov za ovu pogodnost, da izmiri račune iz prvih meseci ove godine.

Inače, najviše sporazuma potpisano je u kraljevačkoj Elektrosrbiji.

Zaključno s poslednjim danom marta prestaje da važi i popust od 15 odsto na plaćanje računa za struju za sve one koji su mesečno trošili do 500 kilovata struje.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!