Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaRS: "Elektroprivreda RS"...

RS: “Elektroprivreda RS” obećala ulaganje u nove elektrane – Program investiranja uskoro stiže Vladi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, izjavila je u petak da je zadovoljna dosadašnjim rezultatima poslovanja “Elektroprivrede RS” (ERS) ističući, međutim, potrebu većeg vlastitog investiranja u nove kapacitete, kao i smanjenja distributivnih gubitaka.

Premijerka RS je nakon razgovora sa rukovodstvom ERS, koje je predvodila generalni direktor Branislava Milekić, kazala da je taj holding proteklih godina ostvario iskorak u svim segmentima poslovanja.

Kako je naglasila, ERS u predstojećem periodu treba da napravi iskorak u investiranju uz zadržavanje ranijih ciljeva visokog stepena naplate i smanjenja distributivnih gubitaka u cilju čega su svim učesnicima sastanka dali konkretna zaduženja.

Prema njenim riječima, ERS funkcioniše kao stabilan sistem koji je osjetljiv na potrebe društvene zajednice, napominjući da je preduzeće opredijeljeno da reaguje na potrebe subvencija potrošnje struje socijalno ugroženih kategorija građana za šta je lani izdvojeno 8,5 mil KM.

Generalni direktor ERS Branislava Milekić rekla je da su učesnike sastanka upoznali o dosadašnjem poslovanju i finansijskom položaju tog sistema, te mogućnostima razvoja preduzeća.

Ona je izrazila opredjeljenje ERS da realizuje zadatak Vlade RS koji se odnosi na snažniji iskorak u investiranju u obnovljive izvore energije, prvenstveno u hidroenergetici.

– “Elektroprivreda RS” će Vladi RS vrlo brzo dostaviti program investiranja, a mi smo spremni i u finansijskom, kadrovskom i materijalnom smislu da napravimo iskorak u toj oblasti- kazala je Milekićeva.

Ona je ukazala da će ERS preduzeti dalje aktivnosti na smanjenju distributivnih gubitaka električne energije, navodeći da su u tom pravcu već animirali MUP i pravosuđe da se aktivnije uključe u suzbijanje pojave krađe struje. U vezi s tim je istakla da su distrubutivni gubici u dosadašnjem dijelu ove godine značajno manji u odnosu na isti period prošle godine.

Iz “Elektroprivrede RS” nedavno je saopšteno da u 2013. planiraju investirati 371 mil KM, najviše za rekonstrukciju postojećih objekata. Taj holding je prošlu godinu završio sa dobiti od oko 7,2 mil KM. Devet zavisnih preduzeća poslovalo je pozitivno, dok su tri bila u gubicima. Od proizvodnih preduzeća najveću dobit imali su Rudnik i termoelektrana “Ugljevik” od oko 12 mil KM i “Hidroelektrane na Drini” sa 4 mil KM. Svih pet distributivnih preduzeća poslovalo je pozitivno, s tim da je najbolje rezultate zabilježio “Elektrodoboj” sa dobiti od 660.000 KM.

Matično preduzeće u Trebinju ostvarilo je pozitivan rezultat od 5,8 mil KM, dok su gubitke zabilježili Rudnik i termolektrana “Gacko” (4,9 mil KM), Hidroelektrane na Trebišnjici 4,6 mil KM, te preduzeće “IRCE” sa 58.000 KM.

Distributivni gubici ERS na mreži lani su iznosili 15,37%, što je za 0,83% manje nego 2011. godine.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!