Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaObradović: EPS beleži...

Obradović: EPS beleži uspehe u trgovini strujom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

EPS će u februaru i martu izvesti 700 megavat časova struje, izjavio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović.

“Mi upravo u ovom momentu izvozimo električnu energiju, jer smo imali veoma dobre proizvodne rezultate, dobru hidrologiju i naklonjene vremenske uslove,” rekao je Obradović za Tanjug i precizirao da će izvoz u ta dva meseca biti po 350 megavat časova.

On je ocenio da EPS beleži dosta uspeha u trgovini strujom.

U toj kompaniji nisu mogli da preciziraju koliki prihod očekuju od izvoza struje, jer je to, kako su istakli, poslovna tajna.

“Držimo naš godišnji plan proizvodnje. Mislim da ćemo ga ispuniti u potpunosti, snabdevanje električnom energijom nije ugroženo, imamo dobru hidrologiju, vremenske prilike su nam išle takođe na ruku ove godine. Tako da ne očekujem nikakve proleme što se tiče proizvodnje,” dodao je Obradović.

EPS je da od početka ove godine, od kada je stupila na snagu liberalizacija 10 odsto tržište električne energije za potrošače na visokom naponu, uspeo i da zadrži 95 odsto tog tržišta, naveo je Obradović i dodao da je EPS izgubio samo jednog kupca.

“Ovo je jedan momenat gde EPS više nije monopolista u Srbiji i to je poslednji znak za buđenje, znači mi moramo da se što pre reorganizujemo, da što pre postanemo efikasniji, da bi smo uspeli da se borimo sa konkurencijom, koja će svakog dana biti sve jača”, ukazao je Obradović.

I Vladi Srbije i našim partnerima i građanima Srbije je u interesu da EPS što pre postane bolje organizovana, efikasnija i profitabilna firma.

“Politička poruka nove vlade je veoma jasna – do privatizacije EPS-a neće doći. Ove mere koje planiram da sprovedem su samo podrška toj tezi, jer jak uspešan, profitabilan EPS u takvom slučaju nema ni potrebe za privatizacijom,” naglasio je Obradović.

Upravo suprotno, ove mere idu baš u suprotnom smeru da ne dođe do privatizacije kompanije, kazao je on i dodao da je “prethodna vlada, sa svojim nedomaćinskim odnosom prema EPS-u i načinom na koji je prethodno rukovodstvo upravljalo kompanijom dovelo EPS do velikih finasijskih problema”.

Kada je reč o realizaciji investicija, on je rekao da je plan da do kraja ove godine, u skladu sa potpisanim memorandumima i ugovorima sa partnerima, EPS definiše koji će projekti biti najbliži realizaciji.

“Glavni kriterijum za to će biti profitabilnost projekta, što se tiče EPS-a,” istakao je on i dodao da dok se sve analize ne privedu kraju, ne bi hteo da prognozira koji će od planiranih projekata biti realizovani.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!