Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDržava neće prodavati...

Država neće prodavati EPS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Elektroprivreda Srbije” treba da bude spremna za tržište i državi nije cilj da proda EPS već da ga učini efikasnijim, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Struja poskupljuje krajem grejne sezone, a za besplatnu energiju za socijalno ugrožene građane država će izdvojiti 35 do 40 miliona evra, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da državi nije cilj da proda “Elektroprivredu Srbije” već da to preduzeće učini efikasnijim i najavila povećanje cena struje za kraj grejne sezone.

“Ja sam ranije najavila da neće biti poskupljenja struje i gasa dok ne budu završene socijalne karte i vidimo ko su najugroženiji”, rekla ja Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministarka je naglasila da je poskupljenje struje način da se liberalizuje tržište energenata u Srbiji, kao i da se javna preduzeća učine konkurentnijim na tržištu.

Mihajlovićeva je objasnila da je zakonom tačno određeno ko su energetski ugroženi građani i da je tačno određeno po broju članova domaćinstva i prihodima, na koliko struje i gasa ko ima pravo.

“Takvih porodica u Srbiji ima 340.000 i to će državu koštati oko 35 do 40 miliona evra, zavisno od cene električne energije. Kako se cena bude povećavala, to će biti i više. Morali smo to da uradimo. Socijalne karte imaju sve države, pa tako treba da imamo i mi, i sada možemo da se bavimo javnim preduzećima”, objasnila je ministarka energetike.

Prema njenim rečima, država je počela da pravi uslove za izlazak “Elektroprivrede Srbije” iz krize, i otpis kamata na dugove za struje je jedna od mera, kao i reprogram tog duga.

“Računi moraju da se izmire, ili ćemo imati isključenja struje”, naglasila je ministarka i ukazala da dugovi za struju mogu da se plaćaju i na rate.

Država će staviti tačku na dugovanja građana i privrede, koja iznose oko milijardu evra jer elektroenergetski sistem to ne može više da izdrži, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike rekla je da EPS mora da bude spreman za otvaranje tržišta električne energije i da država nije cilj da proda EPS, već da hoće da ga učini efikasnijim.

Kako je rekla Mihajlovićeva, oni koji se greju na struju treba da plaćaju i veću cenu, a tarifne sisteme odrediće Agencija za energetiku koja je, po zakonu, zadužena za to.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!