Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDržava neće prodavati...

Država neće prodavati EPS

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Elektroprivreda Srbije” treba da bude spremna za tržište i državi nije cilj da proda EPS već da ga učini efikasnijim, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović. Struja poskupljuje krajem grejne sezone, a za besplatnu energiju za socijalno ugrožene građane država će izdvojiti 35 do 40 miliona evra, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da državi nije cilj da proda “Elektroprivredu Srbije” već da to preduzeće učini efikasnijim i najavila povećanje cena struje za kraj grejne sezone.

“Ja sam ranije najavila da neće biti poskupljenja struje i gasa dok ne budu završene socijalne karte i vidimo ko su najugroženiji”, rekla ja Mihajlovićeva gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministarka je naglasila da je poskupljenje struje način da se liberalizuje tržište energenata u Srbiji, kao i da se javna preduzeća učine konkurentnijim na tržištu.

Mihajlovićeva je objasnila da je zakonom tačno određeno ko su energetski ugroženi građani i da je tačno određeno po broju članova domaćinstva i prihodima, na koliko struje i gasa ko ima pravo.

“Takvih porodica u Srbiji ima 340.000 i to će državu koštati oko 35 do 40 miliona evra, zavisno od cene električne energije. Kako se cena bude povećavala, to će biti i više. Morali smo to da uradimo. Socijalne karte imaju sve države, pa tako treba da imamo i mi, i sada možemo da se bavimo javnim preduzećima”, objasnila je ministarka energetike.

Prema njenim rečima, država je počela da pravi uslove za izlazak “Elektroprivrede Srbije” iz krize, i otpis kamata na dugove za struje je jedna od mera, kao i reprogram tog duga.

“Računi moraju da se izmire, ili ćemo imati isključenja struje”, naglasila je ministarka i ukazala da dugovi za struju mogu da se plaćaju i na rate.

Država će staviti tačku na dugovanja građana i privrede, koja iznose oko milijardu evra jer elektroenergetski sistem to ne može više da izdrži, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike rekla je da EPS mora da bude spreman za otvaranje tržišta električne energije i da država nije cilj da proda EPS, već da hoće da ga učini efikasnijim.

Kako je rekla Mihajlovićeva, oni koji se greju na struju treba da plaćaju i veću cenu, a tarifne sisteme odrediće Agencija za energetiku koja je, po zakonu, zadužena za to.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!