Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNovi sistem kontrole...

Novi sistem kontrole u TENT B

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Blok 1 termoelektrane Nikola Tesla B snage 620 megavata dobio je novi upravljačko-nadzorni sistem, a u sredu je obavljena primopredaja između kompanije Simens, koja je instalirala novu opremu, i rukovodstva Elektroprivrede Srbije i TE Nikola Tesla.Za ovu, prvu, fazu projekta modernizacije donaciju od 10,5 miliona švajcarskih franaka je obezbedila švajcarska vlada preko Državnog sekretarijata za ekonomske poslove Švajcarske (SECO), dok je 18 miliona franaka obezbedio EPS. U drugoj fazi modernizovaće se i upravljačko-nadzorni sistem Bloka 2 TENT – B, a ovaj projekat bi trebalo da se uradi do 2015. godine.

Tokom revitalizacije bloka B-1, od aprila do oktobra 2012. godine, kompletan nadzorno upravljački sistem zamenjen je novim čime su postignuti stabilniji, pouzdaniji i efikasniji rad bloka.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović istakao je da ukupna vrednost sporazuma dve države iznosi 28,5 miliona švajcarskih franaka.

Udeo EPS-a je 18 miliona švajcarskih franaka i biće investiran u finansiranje nadzorno upravljačkog sistema na bloku B-2, nabavku opreme u polju za oba bloka TENT B i adaptaciju komandnih sala. Ključni rezultati projekta trebalo bi da budu povećanje energetske efikasnosti za 0,75 odsto godišnje, smanjenje potrošnje uglja od 226.000 tona godišnje i smanjenje emisije štetnih gasova, kao i pouzdano snabdevanje građana i privrede električnom energijom, rekao je Obradović.

Švajcarska je u prethodnih 10 godine investirala 32 miliona evra u energetski sektor Srbije, a još 1990-ih godina je pomagala urgentnim uvozom opreme.

Žan Daniel Ruh, ambasador Švajcarske podsetio je da je 2003. godine pokrenut četvorogodišnji projekat u cilju nadogradnje i modernizacije nacionalnog upravljačkog centra EPS-a, 2009. odlučeno je da se izdvoji 10,5 miliona švajcarskih franaka za novi nadzorno-upravljalčki sistem TENT B, a 2012. godine Švajcarska i Srbija potpisale su sporazum za pilot projekat u oblasti obnovljivih izvora energije.

Reto Nauli, potpredsednik kompanije Simens, podvukao je kvalitetan rad i stručnost ljudi koji su radili na realizaciji projekta i koji su bili u stanju da brzo rešavaju prepreke.

Podržaćemo naredne korake u modernizaciji, a sledeća faza bi trebalo da počne u 2015. godini. Siemens je na projektu modernizacije nadzorno-upravljačkog sistema sarađivao sa kompanijama iz Srbije. Neke od njih su Informatika, Termoenel, Termomont, Hidraulika, rekao je Nauli.

Obradović je najavio i mogućnost zaduživanja EPS-a kako bi pokrila gubitke i izrazio uverenje da će Upravni odbor ove kompanije doneti ovu odluku. Kolika suma će biti potrebna zavisiće i od uspeha akcije otpisa kamate ukoliko dužnici otplate dug za električnu energiju, napomenuo je Obradović. Dugovi privrede i građana iznose ukupno 43 milijarde dinara, prema podacima EPS-a.

Takođe je najavio da će u aprilu novoosnovano preduzeće EPS snabdevanje zatražiti od regulatornog tela poskupljenje električne energije.

Izvor Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Rompetrol traži partnera za projekat zelenog vodonika

Rompetrol Rafinare traži partnera za izgradnju i upravljanje postrojenjem za zelenu vodinik a cilj projekta je dekarbonizacija rafinerije Petromidia. Postrojenje bi trebalo da bude locirano u blizini rafinerije i da proizvodi 11.000 tona zelenog vodonika godišnje. Za to je potrebno obezbediti...

Rumunija: Zeleno svetlo za projekat vetra kompanije NERO Renewables

Projekat vetra u okrugu Buzau, koji je prvobitno bio namenjen za prenos obnovljive energije u Holandiju, dobio je odobrenje rumunske regulatorne agencije za vodu i energiju ANRE. Ovo je jedan od poslednjih koraka u procesu odobrenja investicije  a nosilac projekta sada mora...

Srbija: Remont Rafinerije Pančevo u završnoj fazi

Remont u Rafineriji nafte Pančevo je u završnoj fazi, a proizvodnja dizela je već uspostavljena čime su izbegnuti poremećaji na domaćem tržištu, rekla je ministarka energetike i rudarstva Srbije Dubravka Đedović Handanović, tokom razgovora sa ambasadorom Rudije u Srbiji, Aleksandrom Boca-Harčenkom,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!