Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoNovi Boksiti najavljuju:...

Novi Boksiti najavljuju: Početak proizvodnje u jami Biočki stan oko 1. jula

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Natpis “Srećno” iznad rudokopa u jami Biočki stan, u nikšićkoj Župi, u posljednjih petnaestak godina i nije bio srećan za nikšićke rudare. Dva puta su isplatu zarada tražili na 5.000 metara ispod zemlje, a nakon desetak godina novi početak i rad za firmu Bumech iz Poljske trajao je svega šest godina. Zbog toga se nadaju da će Novi Boksiti i novi početak ovoga puta biti berićetniji i da će oko 70 radnika biti angažovano na dug vremenski period.
Makar dok bude rude, a nje je, prema geološkim istraživanjima, oko tri miliona tona.
– Očekujemo da poslovanje nove firme i naš budući rad uđu u mirnije vode. Da ovo ne bude kratkog daha. Radnici su spremni da daju puni doprinos da bi ova firma radila i opstala – kazao je Igor Krulanović, predstavnik rudara jame Biočki stan.
Firme iz Nikšića Rapax i Centar za reciklažu su sa Unipromom metali, koja je vlasnik imovine bivših Rudnika boksita od 2015. godine, potpisali ugovor o eksploataciji rude u jami Biočki stan na period od pet godina, uz mogućnost produženja, a početak proizvodnje se očekuje narednih dana.
– Aktivnosti su počele prije mjesec i po oko pripreme mašina koje su uzete od Poljaka i koje su bile u dosta lošem stanju. To se odradilo dosta dobro. Još ih pripremamo i saniramo jamu da bi se sa proizvodnjom počelo negdje oko 1. jula. Ako bude sve kako je plan, biće stabilnosti i za radnike i za poslodavce na duži period – kazao je Željko Markuš, tehnički rukovodilac održavanja u jami Biočki stan.
Eksploataciju rude boksita u jami Biočki stan od 2016. do maja prošle godine vršila je poljska firme Bumech koja je sa Unipromom metali sklopila ugovor na 27 godina.
Poljaci su proizvodnju obustavili u maju, kada je bez posla ostalo oko 110 radnika, a većinu opreme su prodali firmi Novi boksiti.
– Iza nas je težak period u proteklih godinu. Poljska firma je iz nekog njima znanog razloga riješila da batali posao u jami i nas stotinjak ostavila bez posla. Završili smo na Birou rada. Nas 58 bivših radnika Bumacha je nova firma zaposlila, a ostatak radnika je stekao uslov za penziju. Tu je i novih petnaestak radnika, a nova firma intenzivno radi na pokretanju proizvodnje koja se očekuje početkom jula – kazao je Krulanović.
Poljaci radnicima nijesu uplatili poreze i doprinose za period od januara do juna prošle godine i Krulanović se nada da će se to dogoditi kada “država uzme stvar u svoje ruke” i uvede stečaj.
– Firma Bumech nam je ostala dužna 210.000 EUR poreza i doprinosa za šest mjeseci. Mi smo čak i neke mašine tu bili zadržali da bi se to naplatilo, ali to nije dalo rezultata. Mislim da je tu problem država, jer su oni ti koji su dozvolili da duguju poreze i doprinose. To jedino može kroz stečaj, samo nam nije jasno zašto država više ne uvodi stečaj u tu firmu – kazao je Krulanović.
Prema riječima Markuša, plan im je da godišnje vrše eksploataciju oko 300.000 tona rude.
Osim jame Biočki stan, koja se nalazi u sklopu rudokopa Seoca, aktivan je još kop Đurakov do gdje posao organizuje turska kompanija Zeta-Mine, prenosi ekapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Profit Rudnika uglja Pljevlja dostigao 15 miliona evra u 2023.

Rudnik uglja Pljevlja ostvario je prošle godine neto profit od 15,2 miliona evra, što je za 5,8 miliona evra više ne u 2022. godini. Ukupna neraspoređena dobit na kraju prošle godine iznosi 41,2 miliona evra, navedeno je u finansijskim izvještajima...

Republika Srpska: EFT dobio ekološku dozvolu za novi površinski kop

  Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo je ekološku dozvolu za površinski kop za eksploataciju uglja na lokaciji Ostružnja u Opštini Stanari kompaniji EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari. Prostor na kojem se predviđa eksploatacija uglja nalazi se...

Srbija: Rudarenje retkih minerala donosi ekonomske benefite

VEKOVIMA, a danas više nego ikada, rudarska industrija je veoma važna sila u globalnoj ekonomiji, kao i za ekonomsku konkurentnost pojedinih zemalja. Rudarstvo stvara ključne sirovine za kojima vlada stalna potražnja, zbog toga što se koriste za mnoštvo osnovnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!