Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaNove tehnologije u...

Nove tehnologije u BiH: Uštede energije u kućama i do 50 posto

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Projekt “Ekonomija energetske efikasnosti – 3E” (USAID 3E) želi na konkretan način pokazati građanima BiH koje su uštede moguće i koje tehnologije se mogu koristiti u BiH.

“Trenutno radimo 12 projekata, od kojih je završeno sedam, a planiramo završiti 18 projekata”, izjavio je Feni zamjenik direktora projekta USAID 3E Mak Kamenica.

Po njegovim riječima, najveći projekti koji su završeni dosad su Mašinski fakultet u Sarajevu koji su radili zajedno s UNDP-om i fakultetom.

Uvođenje mjera energetske efikasnosti je rezultiralo smanjenjem godišnje potrošnje energije i pripadajućih troškova na Fakultetu za gotovo 55.800 KM. Mašinski fakultet u Sarajevu, dodao je Kamenica, prvo je mjesto u zemlji gdje studenti mogu da vide i rade na modernom, efikasnom i automatski kontroliranom sistemu grijanja u vlastitoj zgradi.

“Zatim, tu je i projekt energetski efikasne rekonstrukcije OŠ “Pazar” u Tuzli, gdje će se godišnje uštedjeti oko 30 posto, a nedavno smo završili i energetski efikasnu rekonstrukciju vrtića “Lepa Radić” u Gradišci koji će uskoro biti i predstavljen javnosti”, dodao je Kamenica.

Osim tih projekata tu je i projekt rekonstrukcije Osnovne škole “Branko Ćopić” u Prijedoru, te projekt implementacije EE mjera u 20 privatnih kuća širom BiH, projekt rekonstrukcije Gimnazije u Mostaru, rekonstrukcija zgrada za socijalno stanovanje u Foči i Rogatici, SOS Dječje selo u Gračanici, implementacija EE mjera u osnovnoj i srednjoj školi u Olovu, itd.

“U većini ovih projekata radila se izolacija tih objekata i ono što naglašavam jest da su postignute ogromne uštede. Naime, vlasnici zgrada ostvaruju uštede putem nižih računa za grijanje, struju i vodu, a ušteda se nastavlja i poslije otplate investicije. Tako je na primjeru 20 privatnih kuća ušteda prikazana između 40 i 50 posto”, dodao je Kamenica.

Govoreći o predstojećim projektima, Kamenica je izdvojio i nekoliko projekata ulične rasvjete u Bijeljini, Srebrenici i Trebinju, kao i univerzitetski i studentski centar u Banjoj Luci.

Nedavno su potpisana i pisma obaveze o pilot projektima u Bihaću (Kompleks kulturnog centra), Banjoj Luci (Studentski centar) i Bijeljini (uvođenje LED ulične rasvjete).

“USAID 3E projekt traje od maja 2010. do septembra 2013. godine i u ovom periodu želimo da implementiramo projekte i izmjerimo rezultate da bismo ih mogli na najbolji način prezentirati javnosti i na njihovim primjerima pokazati da su uštede moguće i da investicija samu sebe isplati nakon određenog vremena”, dodao je Kamenica.

Vlasnici objekata ostvaruju uštede putem nižih računa za grijanje, struju i vodu, a ušteda se nastavlja i poslije otplate investicije.

“USAID ulaže milion dolara u same projekte ukupno, s tim da smo za svaki projekt tražili i učešće lokalnih vlasti i drugih donatora, kao i vlasnika objekata. Za sada imamo 30 do 40 posto učešća na tim projektima, a na nekima i više”, izjavio je za Fenu Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID 3E projekta.

Izvor seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!