Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaGasprom: EU nema...

Gasprom: EU nema jurisdikciju nad nama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U komentaru objavljenom na sajtu ruskog gasnog giganta navodi se da kompanija još nije dobila zvanično obaveštenje Evropske komisije o istrazi i ističe da početak formalne faze istrage ne znači da je Gasprom proglašen krivim za bilo kakvo kršenje antimonopolskog zakonodavstva EU.

“Gasprom posvećuje veliku pažnju poštovanju svih normi međunarodnog prava i zakonodavstva u zemljama gde grupa Gasprom obavlja svoju aktivnost“, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, rad grupe Gasprom na tržištu EU, uključujući principe koji se primenjuju u formiranju cena gasa, odgovara standardima koje koriste i drugi proizvođači i izvoznici gasa.

„Računamo na to da će u okviru istrage na odgovarajući način biti poštovana naša prava i legitimni interesi, koji proističu kako iz prava EU, tako i iz međunarodnog prava, kao i da će se uzeti u obzir da je OAO Gasprom osnovan van granica jurisdikcije EU i da je kompanija kojoj su u skladu sa ruskim zakonodavstvom date funkcije od javnog značaja i status strateške organizacije koju kontroliše družava“, ukazuje ta kompanija.

Gasprom poručuje u saopštenju da se uvek zalagao za dobronamernu saradnju sa EK i da je spreman za nastavak dijaloga u cilju dalje konstruktivne saradnje.

Evropska komisija je juče saopštila da je pokrenula istragu protiv Gasproma zbog sumnje za kršenje antimonopolskog zakonodavstva EU.

Kako je ranije danas izjavio zvanični predstavnik EK Antoan Kolombani, radi se o „mogućoj zloupotrebi dominantne uloge Gasproma“ na tržištu gasa niza zemalja EU. Kolombani je na brifingu u Briselu rekao da „ne namerava da prejudicira rezultat istrage“, da je Gasprom pokazao spremnost na saradnju i da ne blokira tok istrage, preneli su ruski mediji.

Prema njegovim rečima, istraga o Gaspromu obuhvata u ovom trenutku osam država članica EU, a to su Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Estonija, Litvanija i Letonija.

Uzeta je u obzir žalba Litvanije na visoku cenu gasa i uključena u istragu, ali to, kako je dodao, nije njen jedini element. “To ne znači da mi a priori isključujemo druge države članice, ako istraga otkrije nove činjenice i dokaze. Sada se istraga tiče isporuka gasa u centralnu i istočnu Evropu, pošto je u navedenim zemljama Gasprom dominantan akter“, rekao je Kolombani.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!