Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNova cena struje...

Nova cena struje na visokom političkom naponu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Struja u Srbiji bi od Nove godine mogla da poskupi za 20, 25, a možda i za 27 odsto, najavio je pre dva dana u Jagodini, Životije Jovanović, zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, dodajući da cena neće rasti do kraja ove, ali da je početkom sledeće godine poskupljenje neminovno.

Razlog za to je, objasnio je Jovanović,sadašnja cena kilovat-sata od oko 5,1 evrocenti, što je upola jeftinije nego u zemljama u okruženju. Slovenci kilovat-čas plaćaju 20 evrocenti, Crnogorci 8,80, dok je u Makedoniji cena 6,16 evrocenti.
– Mislim da će do poskupljenja doći tokom grejne sezone, ali sve to zavisi od saglasnosti vlade. Neće biti drastičnog poskupljenja i treba očekivati od 20 do 25 odsto. EPS će najverovatnije zatražiti rast cena između 26 i 27 odsto – rekao je Jovanović.

To je rekao drugi čovek EPS-a. Ali, procedura je malo drugačija i ona nalaže da EPS predlog poskupljenja električne energije uputi Agenciji za energetiku, koja na osnovu određenih parametara utvrđuje opravdanost takvog zahteva. Tek nakon toga daje saglasnost na predloženu korekciju. Uz objašnjenje predlaže da korekcija kilovat- časa bude niža ili viša, jer su troškovi koje ima EPS opravdali takvu kalkulaciju.

Agenciji za energetiku, kako su nam juče potvrdili, zahtev EPS-a za poskupljenje struje još nije stigao, tako da oni ne mogu da kažu ni da li su najave zamenika direktora ovog javnog preduzeća opravdane ili ne. Novina je, kažu u Agenciji, da će se prvi put pošto stigne predlog  EPS-a, objaviti koliki je njihov zahtev, što do sada nije bio slučaj.

U Agenciji još dodaju da su oni poslednja adresa koja odlučuje o budućoj ceni struje i da za to nije potrebna saglasnost vlade.

Iako je realno, gledajući cenu kilovat-časa struje u Srbiji, postavlja se pitanje koliko je uputno da čelnici EPS-a licitiraju poskupljenjem, budući da postoji utvrđena procedura po kojoj se ona određuje i da je reč o robi čija cena u lancu pogađa sve građane. Od proizvođača hleba do gradskog prevoza.

Istovremeno Zakon o energetici nalaže da građani mesec dana pre nego li se krene s novim obračunom električne energije moraju da budu upoznati s izmenama cenovnika. Sve to pošto se vlada složi da struja uopšte poskupi.

Da li je u ovom slučaju Životije Jovanović, požurio kada je rekao da će struja poskupeti posle Nove godine?

U EPS-u juče na ovo pitanje nisu imali komentar, ali se nezvanično saznaje da niko direktoru ne može da zabrani da saopštava ovakve podatke o kojima se u EPS-u uveliko govorka.

Činjenica je i da je ministarka energetike Zorana Mihajlović u više navrata izjavila „da će cena struje sledeće godine da se poveća, ali u kom procentu još uvek se ne može reći. Osnovni uslov za to je izmena tarifnog sistema i uvođenje socijalnih karata da bi se govorilo o realnijoj ceni električne energije”.

Istovremeno Evropska unija preporučuje da u naredih godinu i po dana struja u Srbiji poskupi tri puta po 10 odsto, a do 2015. od 60 do 80 odsto.

Goran Nikolić, ekonomista, saradnik Instituta za evropske studije, kaže da poskupljenje struje nije ekonomsko, nego političko pitanje, tako da, po njemu, ekonomija ne može da reši pitanje cene struje u Srbiji.

– Najavljeno poskupljenje bilo bi realno samo ukoliko bi se pre toga donele socijalne karte. Tada bi se tačno znalo koliko ko treba da plaća struju, jer zašto bi inače neko ko je zaista socijalno ugrožen plaćao istu cenu kao oni koji imaju mogućnosti da plaćaju ekonomsku cenu struje, kaže Nikolić.

Osim toga, dodatni razlog zbog kog je struja političko, a ne ekonomsko pitanje je i to što u Srbija i industrija ima povlašćenu cenu struje, jer je jeftina struja za industriju jedino čime Srbija može da stimuliše privredu, kao što je u nekim zemljama jeftinim kreditima, a što kod nas nije slučaj, objašnjava Nikolić.

Imajući, dakle, u vidu, činjenicu da je zamenik generalnog direktora EPS-a, (najbliži prvom čoveku Jedinstvene Srbije), kao političar, mogao da licitira cenom struje, zbog čega ne bi i drugi. Pitanje je samo ko će o tome doneti konačnu odluku.

Upitan, da li je ovo licitiranje opravdano i zbog činjenice da poskupljenje struje lančano utiče na poskupljenje druge robe i usluga, odnosno na inflaciju, koja će ove godine biti oko 14 procenata, Nikolić kaže, da bi poskupljenje struje od 25 odsto direktno uticalo na povećanje inflacije za više od jedan odsto, dok bi indirektni efekti bili mnogo veći.

– Nema proizvoda na koji ne utiče poskupljenje struje. S tim što i tu ima mnogo zloupotreba, kao i kod poskupljenja goriva, zaključuje Nikolić.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!