Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNivo investicija u...

Nivo investicija u energetici Srbije je nizak

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nivo ivnesticija u energetici Srbije je nizak i za povećanje investicionih aktivnosti trebalo bi da se cenovna politika energenata prilagodi potrebama razvoja privrede, izjavio je danas savetnik Delaegacije Evropske unije u Srbiji Hose Gomez.

EU će i dalje podržaviti razvoj energetike Srbije, a EU je od 2005. godine uložila 550 miliona evra u energetski sektor Srbije, rekao je Gomez na manifestaciji “Dan enegije Srbije” koja se prvi put obeležava u našoj zemlji u okviru Evropske nedelje održivog razvoja koja traje od danas do 15. aprila.

Međunarodne finansijske institucije su spremne da daju podršku energetskim projektima u Srbiji, ali su često “frustrirane” zato što se novac u pojedinim slučajevima ne koristi u predviđene svrhe i za projekte za koje je namenjen, istakao je Gomez.

On je naglasio da su zbog toga evropskim partnerima i međunarodnim finansijskim institucijama potrebni proaktivni partneri u Vladi Srbiji koi će predložiti dobre projekte čija će realizacija doprineti opštem napretku u Srbiji.

EU je potvrdila napredak Srbije u razvoju energetskog sektora, ali je potrebno još puno toga da se uradi, posebno u oblasti zakonodavstva da bi se srpski energetski sektor uskladio sa standardima EU, ocenio je Gomez.

On je naglasio da Srbija ima ograničene energetske resurse a energetski intenzivan rad privrede, zbog čega je potrebno da se u našoj zemlji poveća energetska efikasnost i upotreba obnovljivih izvora energije.

Gomez je naveo da će Evropa do 2020. godine uložiti jedan bilion evra u modernizaciju zastarelih energetskih postrojenja.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić rekao je da je ukupna godišnja potrošnja energije u Srbiji15 miliona tona ekvivalentne nafte, a da je struktura energetskih resursa nepovoljna jer preovladava korišćenje uglja i veliki uvoz nafte i gasa.

Zbog toga bi, kako je istakao Mrakić, trebalo više koristiti obnovljive izvore energije u Srbiji čiji je potencijal procenjen na 4,1 miliona tona ekvivalentne nafte na čemu resorno ministarstvo intenzivno radi.

Takođe se u naftnom sektoru radi na modernizaciji srskih rafinerija a u gasnom na diverzifikaciji izvora i realizaciji projekta gasovoda Južni tok i podzemnih skladišta gasa.

Mrakić je najavio da će do kraja juna biti usvojen novi zakon o energetici i da će ove godine biti pripremljena nova strategija razvoja energetike Srbije do 2030. godine kako bi se definisali novi pravci razvoja srpske energetike.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgartransgaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...

Region JIE: Energetska zajednica se ne protivi bugarskoj taksi na tranzit gasa

Na pitanje da li je ovo novi pritisak EU da se smanji zavisnost od ruskog gasa, iz Sekretarijata EZ odgovaraju da je politika EU za postepeno ukidanje ruskog gasa do 2027. godine Dok Srbija i Mađarska još čekaju odgovor na...

Bugarska: Bulgargaz razmatra ulaganje u novi LNG terminal

Bugarski državni operater za distribuciju i skladišenje gasa Bulgartransgas razmotriće sve mogućnosti ulaganja u još jedan terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Grčkoj, rekao je direktor kompanije Vladimir Malinov, navodeći da će od projekata koji su u planu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!