Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNiske cene struje...

Niske cene struje i gasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Cene struje i gasa u Srbiji su niske, a o njihovom povećanju može se govoriti tek nakom uvođenja socijalnih karata, istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Na konferenciji Biznis info grupe “Putevi energije u regionu i korišćenje obnovljivih izvora” ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su cene struje i gasa u Srbi niske, ali se o drugačijem cenovniku može govoriti nakon uvođenja socijalnih karata koje se očekuju u prvom kvartalu 2013. godine.

Cene struje i gasa u Srbiji su niske, a o njihovom povećanju može se govoriti tek nakom uvođenja socijalnih karata, istakla ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Na konferenciji Biznis info grupe “Putevi energije u regionu i korišćenje obnovljivih izvora” ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su cene struje i gasa u Srbi niske, ali se o drugačijem cenovniku može govoriti nakon uvođenja socijalnih karata koje se očekuju u prvom kvartalu 2013. godine.
“Sve dok se u Srbiji ne uvedu socijalne karte, cene struje i gasa ne mogu rasti nebu pod oblake, jer moramo da vodimo računa o građanima Srbije”, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je, međutim, naglasila da EPS i “Srbijagas” ne treba da budu socijalne ustanove, već jaka stabilana i profitabilna preduzeća.

Prema njenim rečima, ta dva preduzeća treba da budu jaka, profitabilna i efikasna, ali je pre uvođenja tržišnih cena potrebno uvesti socijalne karte za siromašne građane.

Mihajlovićeva je dodala da se već u dužem razdoblju radi na izradi socijalnih karata, u šta je uključneo više ministartsva.

Struja je u Srbiji poslednji put poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku za 15 odsto, a pre toga je poskupela u martu 2010. godine u proseku za 10 odsto.

Stabilno grejanje uz ujednačene cene

Uredbom o minimalanim i maksimalnim cenama toplotne energije Vlada Srbije smanjiće velike razlike u cenama grejanja koje sada postoje među toplanama i obezbediti stabilno snabdevanje stanovništva i privrede, saopšteno je danas u Vladi Srbije.

Takođe, Uredba će smanjiti velike razlike koje trenutno postoje između cena grejanja za građane i za privredu, tako što će taj odnos biti 1:1,5, najavile su na zajedničkoj konferenciji za novinare ministarka energetike Zorana Mihajlović i ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović.

Cene propisane Uredbom, zavisno od vrste energenta su za gas od 61,07 do 91,07 dinara po metru kvadratnom, za mazut od 83,35 do 113,35 dinara po metru kvadratnom, za ugalj od 52,45 do 82,45 dinara po metru kvadratom i za biomasu od 73,5 do 103,5 po metru kvadratnom.

Trenutna prosečna cena grejanja je 80,56 dinara po metru kvadratnom za domaćinstva i 202,76 dinara po metru kvadratnom za privredu.

Kalanović je navela da u Srbiji 58 opština ima sistem daljinskog grejanja i da većina od tih toplana ne snabdeva, ni uredno, ni kvalitetno i da je situacija od grada do grada bitno različita.

Ona je navela da te toplane greju više od 307.000 stanova u Srbiji i oko 22.000 privrednih subjekata.

Ističući da je raspon cena među toplanama veliki, ona je kao primer navela da je u Malom Zvorniku cena grejanja za stambeni prostor 14,43 dinara po metru kvadratnom, a u Odžacima 180 dinara.

Ona je napomenula da odnos cena grejanja za građane i privredu u pojedinim gradovima prelazi 1:4, naglasivši da to ne može da bude politika države, ako želi da stvori povoljne uslove za poslovanje.

Ministarka je istakla da su obaveze toplana trenutno oko 22,6 milijardi dinara, a da robnim rezervama duguju 42.400 tona mazuta.

Ministarka  Zorana Mihajlović je ukazala i da će Uredba ostaviti mogućnost da opštine subvencionišu cene grejanja za najugroženije. Kako je dodala, do sada 15 toplana nije koristilo subevncije, a 43 jeste od kojih su tri subvencionisale više od polovine cene energenata.

Ministarka energetike je rekla da je cilj Vlade Srbije bio da se donošenjem ove uredbe obezbedi da Srbija bude energetski bezbedna, da toplane budu modernizovane i efikasnije, tako da mogu da pokriju svoje troškove ili čak i zarade.

Mihajlović je najavila da će se posle donošnja Uredbe preći na sistemske mere i preporučiti toplanama da u određenom roku počnu da mere toplotnu energiju po utrošku.

Prema njenim rečima, za to će trebati najamnje dve do tri godine.

Mihajlović je navela i da bi toplane trebalo da počnu prelezak na druge vrste ulaznih goriva odnosno da umesto mazuta, počnu da koriste biomasu koje ima dosta u Srbiji.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!