Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNišlije najviše kradu...

Nišlije najviše kradu struju

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Građani Niša i okoline nisu samo rekorderi po dugu za struju u Srbiji koji se kreće blizu sedam milijardi dinara, već i po tome što se u ovom gradu beleži i najveća krađa električne energije.

To ilustruje cifra od preko milijardu i 125 miliona dinara, koliko je „Jugoistok“ izgubio za prva tri meseca ove godine od korisnika koji su se nelegalno priključili na električne vodove.

Dragoljub Zdravković, direktor „Jugoistoka“, kaže da se struja najviše nelegalno koristi u pomoravskom delu.

– Krađa struje je postala državni problem, a sada se u otkrivanje te nelegalne radnje uključila i policija. Ta pojava mora da se suzbije jer struju koju kradu pojedinci, mi plaćamo – objašnjava Zdravković, koji kaže da se protiv osumnjičenih podižu krivične prijave, a o čijoj kazni odlučuje sud.

Direktor Elektrodistribucije Niš Aleksandar Krstić navodi da se od nedavno osumnjičeni za krađu struje lako otkrivaju.

– Najčešća sumnja da se krađa odvija u nekom delu grada dolazi iz samog trafoa. Ako se više struje odliva u odnosu na ukupnu cenu koji građani tog kvarta dela plate, znači da se neko nelegalno priključio na vodove – objašnjava Krstić.

Odavno je poznato da su Nišlije „domišljati“ korisnici struje tako što su nekada postavljali magnete koji su usporavali brojilo, provlačili filmove fotoaparata kojima se dobijao isti efekat, a pre nekoliko dana jednu grupu ljudi je privela policija istražnom sudiji Osnovnog suda jer se sumnja da su planirano pokušali na brojilu jednog niškog hostela da vrate brojčanik kako bi račun za električnu energiju bio značajno niži. Oni su izvršili krivično delo zloupotrebe ovlašćenja u privredi i skidanje i povredu službenog pečata.

Slađana Mančić, portparol niške ED, kaže da su time oštetili ovu javnu firmu za 1,2 miliona dinara.

– Krađa struje se dogodila u hotelu i hostelu „Konstantin“ u Nišu u Knjaževačkoj ulici. Sumnja se da su Svetlana Đ. i Dejan Đ. angažovali Miomira K. i Stefana K. da na električnim brojilima u hotelu i hostelu skinu plombe i vrate brojčanike unazad kako bi prikazali znatno manju potrošnju struje od stvarne. Svetlana Đ. je osnivač i direktor firme „Agios Konstantin“ u čijem sastavu su ova dva ugostiteljska objekta. Angažovani Miomir i Stefan nisu radnici Elektrodistribucije, a policija je do podataka o krađi struje došla na osnovu operativnog rada Odseka za suzbijanje privrednog kriminala. Četvoro osumnjičenih je saslušano, a dozvoljeno im je da se brane sa slobode – rekla je Mančićeva.

Izvor juznevesti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!