Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

U rudniku Lece rade Makedonci

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

U rudniku Lece, nedaleko od Medveđe, zaposleno je tridesetak rudara iz Makedonije jer stručnjaka tog profila nema u ovom kraju, gde se do posla dolazi veoma teško zbog velike krizi u kojoj se našla privreda.

Rudnik Lece trenutno zapošljava 310 radnika, a među njima je 160 rudara od kojih je devedesetak angažovano na bušenju i miniranju, što se smatra daleko najtežim i najodgovornijim poslom.

Ovi podaci izneti su i pre nekoliko dana kada je rudnik posetio ambasador Republike Indonezije u Srbiji Samjuel Samson.

Tehnički direktor rudnika Lece Filip Petrovski, koji je takođe došao iz Makedonije, iz rudnika Sas, ističe da je najveći broj rudara rođen daleko od Medveđe, jer nedostaju naročito stručnjaci koji bi se bavili bušenjem i miniranjem i za ta radna mesta “konkurs je stalno otvoren”.

– Rudari koji ispune učinak mesečno zarađuju 550 evra, što je bolja plata od one koju imaju u Probištipu i Krivoj Palanci, odakla su oni došli, ali je za desetak odsto ispod proseka rudarskih zarada u Makedoniji – kaže Petrovski.

Rudnik Lece, gde se mesečno iskopa 20.000 tona rude, obnovljen je posle desetogodišnje pauze, privatizovan je, a vlasnik je kompanija “Farmakom” iz Šapca na čijem je čelu Miroslav Bogićević.

U Medveđi, višenacionalnoj opštini, u kojoj žive Srbi, Crnogorci, Albanci i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, bez posla je više od 800 radnika, ali nema rudara i zato se u Tehničkoj školi planira otvaranje odeljenja za izučavanje rudarskog zanimalja, koje je postojalo pre više od deset godina.

Izvor juznevesti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Severna Makedonija: Bruto proizvodnja električne energije dostigla 420 TWh u septembru

Bruto proizvodnja električne energije u Severnoj Makedoniji smanjena je za 13,6% u septembru 2023. godine u odnosu na isti mesec 2022. godine, na 419.891 MWh, pokazuju podaci koje je objavio Zavod za statistiku Makstat. U istom periodu, neto proizvodnja električne...

Grčka: Karatzis Group gradi solarne elektrane od 270 MW

Karatzis Group, proizvođač mrežastih materijala i investitor u obnovljive izvore energije, počela je izgradnju tri solarne elektrane, ukupnog kapaciteta 270,8 MW. Početak komercijalnog rada očekuje se u trećem kvartalu 2024. godine, prenose lokalni mediji. Fotonaponski parkovi biće locirani u regionu Tesalije,...

Hrvatska Počeli radovi na gasovodu Zlobin – Bosiljevo

Radovi na izgradnji gasovoda Zlobin-Bosiljevo, vrednog 155 miliona evra, zvanično su počeli 23. novembra, saopštio je operator prenosnog sistema gasa Plinacro. Projekat će doprineti da se poveća sigurnost snabdevanja i poveća tranzit gasa prema Mađarskoj i Sloveniji. Budući cevovod dužine...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!