Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaNemci hoće geotermalne...

Nemci hoće geotermalne izvore

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija je bogata geotermalnim izvorima energije i ima odličan prirodan i tržišni potencijal za velike investicije u toj oblasti, rekli su predstavnici nemačkih firmi koji u ovde traže partnere.

Sagovornici Tanjuga su istakli da Srbija još ne koristi taj izvanredan potencijal, koji su potvrdila dosadašnja istraživanja, kao i da bi ozbiljnija ispitivanja dubljih slojeva sigurno pokazala da je prirodno bogatstvo geotermalnim izvorima i mnogo veće nego što se misli.

Zbog toga šest velikih specijalizovanih firmi iz Nemačke traži partnere u Srbiji za investiranje u geotermalne izvore energije, pod kojom se podrazumeva energija koja može da se preuzme iz podzemnih voda, zemljišta i stena.

Generalni direktor kompanije “Geotermeon” Ralf Tilo Vajdler je kazao da se ta kompanija bavi geotermalnim projektima više od 20 godina širom sveta i da su došli u Srbiju kao perspektivnu zemlju u toj oblasti.

“Za nas je veoma važno da nastupamo na inostranim tržištima i zato tražimo jake lokalne partnere i veoma smo zainteresovani za zajednička ulaganja sa lokalnim partnerima, privatnim investitorima, čak i kroz model javno-privatnog partnerstva”, kazao je Vajdler.

Vajdler je kazao da je reč o kapitalnim i dugoročnim projektima i da bi Srbija u budućnosti mogla da proizvodi struju za većinu svojih potreba iz geoteramalnih izvora.

Izvršni direktor kompanije “360plus konsalt” Volfgang Bauer je kazao da je ta kompnija specijalizovana za dubinska geološka istraživanja i upravljanje projektima i da su zainteresovani za Srbiju.

“Ovde smo da bi ispitali srpsko tržište, kakvi su uslovi, zakonodavni okvir, ali i da vidimo da li bi mogli da nađemo potencijalne partnere za projekte u Srbiji”, rekao je Bauer dodajući da su zainteresovani i za prenos savremenih nemačkih tehnologija u Srbiju.

Bauer je kazao da je srpsko tržište tek u povoju u ovoj oblasti i da bi zbog centralnog položaja Srbije na Balkanu mogla zajedno sa Nemačkom da nastupa na projektima u susednim zemljama.

“U Srbiji ima dosta dobro obrazovanih ljudi u ovoj oblasti i oni su veoma motivisani za tu vrstu posla. Ovde, takođe, vidimo da postoji veoma duga tradicija rudarstva”, kazao je Bauer.

Bauer je naveo da njegova kompanija traži lokalne partnere, pre svega druge konsultantske kompanije u Srbiji, koje za tu oblast nisu sada mnogo razvijene, ali se očekuje da to postanu narednih godina sa daljom liberalizacijom, kada će delovati i privatne kompanije i servisi, dok sada sve to rade državne firme.

“Vidimo mogućnost za otvaranje baze u Srbiji što bi podrazumevalo investiranje u vašoj zemlji, ali to se neće dogoditi odmah već narednih godina”, dodao je Bauer napomenuvši da je njegova kompanija do sada radila u regionu, u Turskoj i Austriji.

Čelnik kompanije “Soundcore Gmbh” Paul Ajzenkolb je naveo da se ta firma bavi stručnom podrškom i umanjivanjem troškova u realizaciji ovih projekata i da želi da radie i u Srbiji. Ajzenkolb je kazao da bi država i kompanije ko je se bave proizvodnjom energije trebalo više da pomognu razvoj ove oblasti u Srbiji, jer će od toga svi imati koristi.

Izvor Novosti

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!