Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaNemačka gradi elektromrežu...

Nemačka gradi elektromrežu između severa i juga, vrednost projekta 10 milijardi evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kada se izgradnja završi, što će prema planovima biti početkom 2028. godine, dalekovod će biti dugačak 700 kilometara i prenosiće do 4 gigavata snage, i ići će ispod zemlje umesto da se oslanja na stubove.

Posle decenije kašnjenja, Nemačka je započela izgradnju SuedLink-a, ključnog visokonaponskog dalekovoda za snabdevanje svojih južnih regiona električnom energijom.

Nemački operateri visokonaponskih mreža su se 2013. godine suočili sa dilemom – kada se nuklearne elektrane u zemlji zatvore, kako će snabdevati južnu Nemačku strujom?

Njihovo rešenje bio je dalekovod vredan 10 milijardi evra za transport energije vetra u centar kontinenta, što je najveći poduhvat nemačke energetske tranzicije.

“SuedLink garantuje bezbedno snabdevanje električnom energijom u Bavarskoj i Baden-Virtembergu”, objasnio je vicekancelar Robert Habek na početku izgradnje 20 metara dubokog tunela ispod reke Elbe.

Kada se izgradnja završi, što će prema planovima biti početkom 2028. godine, dalekovod će biti dugačak 700 kilometara i prenosiće do 4 gigavata snage, i ići će ispod zemlje umesto da se oslanja na stubove. Dozvole su već obezbeđene za prvih 17 kilometara.


Energija koja se kreće kroz kabl biće toliko intenzivna da se očekuje da će male količine trenja stvoriti toplotu koja može oštetiti tlo iznad kablovskog tunela. Pa ipak, SuedLink je daleko od toga da obezbedi dovoljan kapacitet prenosa energije koji bi odgovarao proizvodnji energije vetra u nemačkim priobalnim regionima na severu.

“Svakako govorimo o još 20 gigavata transportnog kapaciteta koji će morati da se doda da bismo mogli da koristimo energiju vetra tokom vetrovitih perioda”, rekao je za NDR Filip Gordon iz think-tanka Agora Energiewende.

Ostaje mnogo posla da se uradi kako bi bogati jug Nemačke bio snabdeven energijom. U proseku, Bavarska se oslanja na uvoz električne energije oko 7.000 sati godišnje, kaže Tim Mejerjirgens, izvršni direktor TSO TenneT.

Prema izveštaju vlade u julu, Nemačka nastoji da razvije skoro 14.000 kilometara dalekovoda kako bi odgovarala promenljivim potrebama zemlje koja prolazi kroz duboku tranziciju.

Od toga, 2.000 kilometara je već u funkciji, 1.500 je u izgradnji, a najveći deo ostaje zaglavljen u nemačkoj birokratiji. U narednim godinama predviđeno je da započne izgradnja oko 5.400 kilometara.

Vlada je “reformom Zakona o energetskoj industriji olakšala ubrzani početak izgradnje. Pokazujemo da takođe možemo da pokrenemo velike projekte”, objasnila je Ingrid Nestle, portparol za energetsku politiku Zelenih.

Klaus Miler, zadužen za federalnu agenciju za mrežu, rekao je da bi zakoni koje je usvojila sadašnja administracija mogli da ubrzaju postavljanje dalekovoda.

“Savezna vlada je iskoristila prošlu godinu da uvede čitav niz zakona o ubrzanju. Federalna uprava za mreže sada može brže da odobri”, rekao je on za die WELT, prenosi Euracitv.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Imovinsko-pravni problemi zakočili projekat drugog podmorskog kabla sa Italijom

Nastavak projekta spajanja Crne Gore i Italije drugim podmorskim kablom za prenos struje zastao je zbog rešavanja imovinsko-pravnih problema na lokacijama Đurđevića Tara i Njegovuđa, kao i zbog (ne)usvajanja planske dokumentacije za koridor izgradnje dalekovoda Pljevlja – Bajina Bašta. To...

Region JIE: CGES i EMS grade 400 kV dalekovod Pljevlja – Višegrad

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektromreže Srbije (EMS) potpisali su sporazum o saradnji koji će omogućiti uspješnu realizaciju zacrtanih ciljeva u vezi sa izgradnjom interkonektivnog 400 kilovoltnog voda Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad, projekta u okviru projekta...

Albanija: Raspisan tender za izgradnju 20 kV dalekovoda

Albanski Operator elektrodistributivnog sistema OSHEE raspisao je tender za izgradnju dalekovoda u opštini Vore. Tender je vredan 900.000 evra, a rok za podnošenje ponuda je 14. decembar. Ugovor obuhvata izgradnju srednjenaponskog dalekovoda od 20 kV, koji će povezati nove proizvođače...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!