Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeNedovoljno novca za...

Nedovoljno novca za razvoj saobraćajne infrastrukture

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Srbija je u protekloj deceniji dobila 1,362 milijarde evra međunarodne pomoći za razvoj transporta. To, međutim, nije dovoljno za podizanje kvaliteta infrastrukture na dobar nivo, pa planovi u toj oblasti zvuče kao “spisak lepih želja”, ocena je izneta u emisiji Evropa na delu 9. oktobra, koja se reprizira 10. oktobra na B92 Info kanalu.

“Kvalitet infrastrukture je veoma loš. Na primer 55% železničke mreže Srbije datira s kraja 19. veka a sada smo u 21. veku. A te usluge, a posebno železnica, veoma su važne za razvoj jedne zemlje”, kazao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins (Adriano Martins). U emisji na B92 i Info kanalu, u produkciji Novinske agencije Beta, on je ocenio da se situacija ipak poboljšava.

“Brzina radova nikada nije dovoljna, naravno da bi i EU i Srbija želeli da sve ide brže. Ali stvari se odvijaju onako kako mogu. Kao i sa životnom sredinom i sa transportom je potrebno mnogo novca da bi se unapredila infrastruktura. To nijedna zemlja ne može da uradi preko noći”, kazao je Martins.

Pomoćnik ministra infrastrukture Mirjana Trifunović kazala je da se u transport ulaže, ali da bi “bilo bolje da se ulagalo i u prethodnom periodu”.

U emisiji su izneti problemi Novog Pazara, koji ne može da ostvari svoj razvojni potencijal zbog loše povezanosti putevima i nedovoljno dobre infrastrukture, a reč su dobili i predstavnici lokalne samouprave, građani i urednica ekonomske rubrike Danasa.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović kazao je da Novi Pazar nema ni autoput, ni žleznicu, ni aerodrom, a i ostala infrastruktura nije na zavidnom nivou. “Ko će se od ivnestitora odlučiti da dođe u Novi Pazar ako toga nema”, zapitao je on.

U emisiji je ukazano i na značaj transporta kao privredne grane. Kako je istaknuto, transport donosi čak 7% bruto nacionalnog dohotka EU a zapošljava 5% radnika, pri čemu je stopa rasta u toj delatnosti viša od opšteg privrednog rasta.

Prema podacima koje je iznela Mirjana Trifunović, U saobraćaju radi između 150.000 i 180.000 ljudi. Kada se u to ubroje i oni koji su trenutno angažovani a nisu stalno zaposleni, i njihove porodice, dolazi se do zaključka da više od pola miliona ljudi živi od tog sektora.

Martins je kazao da je Evropska unija finansirala je dva velika mosta – Most Slobode i Žeželjev u Novom Sadu, čija ukupna vrednost veća od 100 miliona evra, a veliki deo došao je iz Brisela. Takođe na autoputu Koridoru 10 EU finansira nadzor radova, koji je takođe veoma skup, a radove finansiraju evropske banke poput Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, kazao je on. EU izdvaja i za skupe studije izvodljivosti.

Serijal od 10 epizoda Evropa na delu emituje se nedeljom u 7.00 na B92, istog dana na Info kanalu u 20.30, a reprizira na Info kanalu ponedeljkom u 19.00.

Izvor euractiv.rs

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!