Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeNaftaši traže izjednačavanje...

Naftaši traže izjednačavanje akciza na gorivo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) predložilo je danas da Vlada Srbije za 4,5 dinara smanji akcizu na evro benzin i time je izjednači sa akcizom manje kvalitetnog benzina iz domaće proizvodnje.

“Zbog veće akcize na bezolovni benzin od 95 oktana koji zadovoljava evropske standarde, nego na benzin iz domaće proizvodnje, potrošnja ekološki prihvatljivijeg goriva u Srbiji je svedena na minimum”, navodi se u saopštenju.

Različite akcize na benzin iz uvoza i domaće prerade uvedene su izmenama Zakona o akcizama koje Skupština usvojila krajem prošle godine, a u primeni su od 1. januara.

Evropska komisija je ocenila da je na taj način narušena konkurencija na tržištu naftnih derivata u Srbiji, čime je prekršen Prelazni sporazum Srbije sa EU. Vlada Srbije sada traži način kako da akciznu politiku uskladi sa propisima u EU.

“Najavljena korekcija akciza je upravo prilika da se u određenoj meri utiče na povećanje potrošnje kvalitetnijeg benzina”, ocenilo je UNKS.

Smanjenjem akcize na kvalitetnije gorivo, kako je navedeno, bio bi ublažen efekat najavljenog povećanja cene sirove nafte, kao posledica smanjenja isporuka iz afričkih zemalja.

UNKS je podsetilo da je sirova nafta od januara do danas poskupela za oko 22 procenta, a cene derivata u Srbiji su u proseku povećane za oko 15 odsto.

“Da je ostala na snazi Uredba o cenama derivata nafte, maksimalno dozvoljene cene goriva bi bile veće za oko 13 dinara za litar. Ovo je neposredno efekat liberalizacije cena i veće konkurencije naftnih kompanija u Srbiji”, navedeno je u saopštenju UNKS.

Izvor Beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!