Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Nafta i dalje iznad 102 dolara za barel

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sirova nafta se danas na azijskom tržištu ugovara po nešto nižem nivou nego u ponedeljak, ali i dalje iznad 102 dolara za barel jer trgovci prave procene koliko bi dugo libijski izvoz nafte mogao biti obustavljen posle tri noći bombardovanja snaga lojalnih Moameru el Gadafiju.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je u elektronskom poslovanju na NJujorškom merkantilnom tržištu danas u podne po singapurskom vremenu bila u padu 12 centi i ugovarana je po 102,21 dolar za barel.

Taj termin, koji ističe danas, u ponedeljak je zaključen 1,26 dolara u porastu, na 102,33 dolara za barel.U Lonodnu na tržištu ICE sirova nafta marke “brent” je bila u padu 14 centi, na 114,82 dolara za barel, prenela je agencija AP.

Žestoki sukobi u Libiji su u poslednjih mesec dana obustavili najveći deo libijske proizvodnje sirove nafte koja je u normalnim uslovima dostizala 1,6 miliona barela dnevno, a investitori strahuju da bi vojna intervencija koalicionih snaga na strani pobunjenika mogla produžiti prekid u proizvodnji u toj članici Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

Kompanija “Goldman Saks” je procenila da su špekulacije da bi se politički nemiri na severu Afrike i Bliskom istoku mogli preneti na druge zemlje i prekinuti isporuke nafte dodale oko 10 dolara na cenu tog energenta.

“Razvoj događaja govori da bi se moglo pokazati da je premija na rizik od 10 dolara suviše skromna”, navedeno je u izveštaju “Goldman Saksa”.

Gledajući na srednjii rok, visoke cene nafte bi mogle usporiti svetski ekonomski rast, što bi, za uzvrat, smanjilo tražnju nafte i dovelo do sniženja njenih cena, ukazala je ta banka.

Izvor Tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EPS preuzima gradnju 10 HE na Ibru

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na javni uvid Nacrt izmena i dopuna prostornog plana područja posebne namene sistema hidroelektrana na Ibru. Ovim dokumentom, koji je izradio Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije u saradnji sa Institutom za vodoprivredu Jaroslav Černi,...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...

Crna Gora: Struja od januara skuplja za 5,6%

Od januara 2024. godine struja će u Crnoj Gori poskupeti za 5,63%, najavio je Igor Telebak, direktor Regulatorne agencije za energetiku i vodu (REGAGEN). Operator elektrodistributivnog sistema CEDIS podneo je zahtev regulatornoj agenciji za podizanje cena električne energije za naredni regulatorni period. Telebak je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!