Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRudarstvoNadolazeći nedostatak grafita...

Nadolazeći nedostatak grafita od 700.000 tona mogao bi da „uspori“ potražnju za električnim vozilima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Nedostatak grafita od 700.000 tona do 2030. godine pokazuje potrebu za povećanim ulaganjem u proizvodnju robe, ili bi industrija električnih vozila mogla biti u opasnosti od „zakržljale“ potražnje.

Robni analitičari predviđaju da će do 2030. godine doći do ozbiljnog nedostatka grafita, ključne komponente baterija za električna vozila. To bi moglo predstavljati povećane troškove za proizvođače električnih vozila, koji bi se preneli na kupce, rekli su.

Provajder tržišne inteligencije Project Blue očekuje da će do 2030. godine biti potrebno oko 700.000 tona dodatnih kapaciteta kako bi se pratila potražnja. Rečeno je da dok su neki projekti za rudarstvo ili proizvodnju sintetičkog grafita u procesu ubrzanja, sama dužina vremena potrebnog za izgradnju prerađivačkih kapaciteta, do 25 godina u nekim slučajevima, će ograničiti industriju.

Analitičar Project Blue, Reitumetse Chalale, rekao je za Supply Management da prati više od 50 projekata iskopavanja prirodnog grafita van Kine, ali oni nisu ni blizu da budu operativni.

Chalale je dodao: „Nedostatak ponude pre pokazuje potrebu za razvojem ovih projekata i povećanjem ponude za trenutne prognoze tehnologije baterija ili će u suprotnom potražnja zakržljati.

Ona je objasnila da tržišni trendovi koji ukazuju na to da će grafit izvan Kine biti primarni izvor u godinama koje dolaze i da se Afrika pojavljuje kao važan proizvođač u narednim godinama. Međutim, pošto su neki afrički proizvođači već potpisali ugovore o otkupu sa kineskim kompanijama, neće biti mnogo promena u dinamici lanca snabdevanja.

Direktor marketinga kompanije Ivalua za nabavku softvera, Aleks Sarić, rekao je za SM da je došlo do „buma“ potražnje za grafitom, ali da organizacije nisu uspele da „nauče lekcije iz prethodnih nedostataka“.

On je rekao da kompanije moraju osigurati da planiraju „različite nestašice“, a ne samo oblasti koje su dobro objavljene o nestašicama, kao što je litijum.

Preduzeća bi trebalo da pokušaju da implementiraju planove za nepredviđene situacije dobavljača koji uključuju identifikaciju alternativnih dobavljača, tako da kompanije nisu „prinuđene da se muče“ tokom nestašica kako bi pronašle alternativno snabdevanje. „Organizacije ne mogu sami da biraju šta planiraju, moraju da razmotre kako će na njih uticati nedostatak svake komponente“, dodao je on.

„Da bi to uradile, organizacije moraju da izgrade jake odnose sa dobavljačima, tako da mogu biti kupci izbora kada je potražnja velika, a ponuda opada. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju grafit jer će se mnoge druge industrije, uključujući industriju čelika, boriti za snabdevanje.

„Jedini način da se ovi planovi za vanredne situacije sprovedu i da se razume čitav spektar nestašica snabdevanja je tehnologija koja je omogućena u oblaku i koja može pomoći organizacijama da umanje rizik i pronađu nove dobavljače materijala po potrebi.“

Robni analitičar Benchmark Minerals takođe predviđa deficit grafita do 2030. godine, ali je ranije rekao da će litijum biti dominantno usko grlo u industriji električnih vozila.

Referentni analitičar grafita Adam Megginsons objasnio je da je nedostatak grafita istakao potrebu za dodatnim kapacitetima za proizvodnju i preradu, dodajući da „ako snabdevanje postane veoma ograničeno, cene će porasti na novi nivo koji će podstaći nove projekte“.

On je za SM rekao: „Projektima je potrebno neko vreme da dostignu obim komercijalne proizvodnje. U međuvremenu, sintetički grafit bi mogao da popuni ovaj jaz u snabdevanju, iako njegova proizvodnja nosi mnogo zabrinutosti oko visoke potrošnje energije i intenziteta ugljenika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Lokalna kompanija planira da izgradi skladišta energije od 204 MW

Rumunska kompanija planira da izgradi i instalira baterijska skladište energije sa instalisanim kapacitetom od 204 MW, prenose lokalni mediji.Skladište će se nalaziti u u selu Rošiori, okrug Satu Mare.U projektu će se koristiti baterije i invertori kineske kompanije Huavej....

Srbija: Projekat Jadar i njegov geopolitički značaj

Kritične mineralne sirovine velika su šansa za Srbiju, isticano je nakon potpisivanja Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima. Treba biti pametan i tu šansu iskoristiti na...

Srbija: Nemci garant primene najviših ekoloških standarda za projekat Jadar

Od naizgled zaustavljenog projekta do „ovakva šansa se ne propušta" i „pružene su garancije da će životna sredina Srbije biti potpuno zaštićena". Za samo nekoliko nedelja, projekat kopanja litijuma koji je u Srbiji izazvao velike proteste pre dve, tri godine,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!