Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMoguć otpis kamata...

Moguć otpis kamata za struju

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Jedan od načina da se reši problem dugovanja za struju je i otpis kamata, smatra ministarka energetike Zorana Mihajlović i dodaje da to može da bude urađeno uz pomoć banaka i na rate.

Dugovi privrede i građana za električnu energiju dostigli su blizu milijardu evra i jedan od načina da se taj problem reši je otpis kamata, uz obavezu da se osnovni dug za struju mora platiti, rekla je ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović.

“Razni su predlozi i mislim da je otpis kamata jedna od mogućnosti, a da obaveza po osnovnom dugu mora da se preuzme i isplati”, rekla je Mihajlović, za novi broj časopisa “kWh”.

Pošto je stanovništvo siromašno, mogućnost da se plati osnovni dug može da bude uređena uz pomoć banaka i na rate, ali te obaveze po osnovu utrošene električne energije moraju da se plate, naglasila je ministarka.

Mihajlovićeva je ukazala da sve dok se ne urade socijalne karte u Srbiji neće biti lako primeniti tržišnu cenu električne energije.

Jasno je da nije bilo, pre svega, političke volje da se socijalne karte urade u prethodnom periodu. A trebalo je da znaju da nije moguće govoriti o tržištu električne energije i gasa bez socijalnih karata, rekla je Mihajlovićeva.

“Danas ta volja postoji. Pored socijalnih karata potrebno je izmeniti i tarifni sistem. Verujem da će mnoge stvari u elektroenergetici da izgledaju sasvim drugačije već iduće godine”, istakla je ministarka.

Ona je najavila da će insistirati da se promeni način upravljanja u javnim preduzećima.

“Insistiraću da EPS, kao i bilo koje drugo javno preduzeće, postane efikasnije, produktivnije i da za koju godinu možemo da se pohvalimo da se bavimo razvojem elektroenergetike i energetike, a ne da time pomažemo da se pokriju dugovi”, naglasila je Mihajlovićeva.

Procena vrednosti EPS-a

Ministarka je napomenula da je korporativizacija proces u koji EPS ulazi, jer je to jedan od koraka tog preduzeća ka tržištu, efikasnosti i profitabilnosti.

“Početkom 2013. godine otvoriće se tržište električne energije u Srbiji za kupce na visokom naponu, ali pre nego što se krene u taj proces, potrebno je u samom EPS-u uraditi nekoliko koraka, kao što su procena vrednosti kapitala kompanije, korporativizacija, osposobljavanje Direkcije za trgovinu za trgovca i drugo”, rekla je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima EPS mora da bude dovoljno jak da može da se uhvati u koštac sa izazovima tržišta električne energije, ali i dovoljno reformisan da građani i privreda ne trpe.

Osim promene načina upravljanja u javnim preduzećima, prioriteti resornog ministarstva su i izgradnja objekata energetske infrastrukture i podizanje energetske efikasnosti u Srbiji, ponovila je Mihajlovićeva i dodala da su najvažniji strateški projekti otvaranje novih kopova i elektrana, izgradnja gasnih interkonekcija i razvoj naftnog sektora.

Osim Termoelektrane “Nikola Tesla B3”, reverzibilne hidroelektrane “Bistrica”, elektrana na Drini, kao i hidroelektrane “Đerdap 3”, veoma je važno da se osposobe i toplane da postanu kogenerativna postrojenja, rekla je Mihajlović.

Srbija treba da postane veliko gradilište, jer je to jedini način da se pokrenu druge oblasti, poput mašinogradnje i građevinarstva, ali i da se zaposli veliki broj ljudi, istakla je ministarka.

Ministarka je napomenula da je mnogo mogućnosti i u gasnoj i naftnoj privredi, od izgradnje gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad, gasovoda “Južni tok”, do izgradnje novog skladišta gasa.

Izvor Rts

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!