Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlovićeva: Ispitati i...

Mihajlovićeva: Ispitati i poslovanje Srbijagasa

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je da će, u okviru afere “Azotara”, morati da se ispita i poslovanje “Srbijagasa”, kao i da se utvrdi šta je bilo sa “Agroživom” i “Informatikom” i drugim ćerkama-firmama “Srbijagasa”.

“To što je Dušan Bajatović ponovo imenovan za direktora ne znači da će se prekinuti započete istrage i splasnuti naši zahtevi da se polože računi za poslovanje “Srbijagasa” u prethodnom periodu. Građani imaju pravo da znaju šta se dešava u državnim preduzećima”, kazala je ona.

Moraće da se ispita i šta je bilo sa “Agroživom” i “Informatikom” i drugim ćerkama-firmama “Srbijagasa”. One su povećavale troškove “Srbijagasa”, a samim tim i cenu kubika gasa, što je proizvelo loše posledice za privredu i građane”, rekla je ministarka.

Ona je naglasila je da ne postoji preduzeće koja se bavi gasom, a koje je u minusu, a “Srbijagas” danas ima gubitke oko 800 miliona evra i zato se radi na njegovom restrukturiranju, kako bi bilo profitabilno preduzeće.

Mihajlovićeva, koja je fundcioner SNS, ukazala je da je Bajatovićeva funkcija unutar partije stvar samog SPS i naglasila da je njena stranka od početka govorila da joj je ključni cilj da se izbori sa kriminalom i korupcijom, “i tu ne smemo da ustuknemo ni pred kojom partijskom bojom”.

“Krenulo se žestoko u tu bitku i duboko verujem da će stvari u Srbiji da se promene. A da li će na tom putu neko da se ljuti, o tome neću ni da razmišljam. Samo vidim da narod ceni našu borbu pošto SNS trenutno podržava više od 30 odsto građana”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, u energetici je bilo mnogo korupcije i navela da je imenovala Ljubišu Milanovića za specijalnog savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije, koji će se baviti tim stvarima.

“Nemam konkretne podatke koliku smo štetu pretrpeli zbog takvog odnosa, ali se zna da je ovde od 2000. do 2011. godine kroz energetski sektor prošlo na stotine miliona evra, a ništa nije urađeno. Potpuno je jasno da je taj novac otišao na neku drugu stranu. Za tih deset godina mogli smo da imamo termoelektranu “Kolubaru B” ili TENT 3″, rekla je ministarka energetike.

Što se tiče EPS-a, ona je ukazala da je stav ove vlade da EPS ne treba privatizovati.
“To smo jasno rekli. Tačno je da smo nedavno usvojili polazne osnove za korporativizaciju EPS, jer hoćemo ne samo da sačuvamo to preduzeće nego da ga učinimo efikasnim i profitabilnim, što ono danas nije”, rekla je ona.

Korporativizacija je, kako je navela, “dubinska reforma EPS, a u isto vreme ćemo uraditi i procenu kapitala firme. Moramo da znamo čime raspolažemo, a onda kreću ulaganja, jer EPS treba da bude ponos Srbije”, zaključila je ministarka.

Izvor Kurir

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Da li je ulaganje u nuklearnu energiju isplativo?

Srbija bi morala da pozajmi novac, dok s druge strane, mali modularni nuklearni reaktori koje je predsednik ranije pominjao, još nisu razvijeni za komercijalnu primenu. Osim toga, izgradnja nuklearki u Srbiji zabranjena je još od 1989. godine. To ipak...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 44 i 76 evra/MWh u 14. nedelji

U 14. nedelji cene na evropskim tržištima električne energije pale su u poređenju sa 13. nedeljom, u proseku za 13%. To je posledica manje potražnje za električnom energijom, pošto je Evropa doživela nezapamćene vrućine tokom prve nedelje aprila. U regionu JIE, cene električne...

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!