Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaMihajlović: Mora se...

Mihajlović: Mora se promeniti način upravljanja EPS-om

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Mihajlović je izjavila da EPS neće bankrotirati, ali da se unutar tog preduzeća moraju iskoristiti unutrašnje rezerve, da se pokuša reprogram dugova.

“Otpisaćemo kamate, ali dug mora da se plati u ratama, redovna obaveza mora da se plati”, rekla je Mihajlović, ističući da dug građana i privrede prema EPS-u iznosi milijardu evra.

Ona je istakla da se “struja i krala” i da je neko godinama dozvoljavao da EPS ima i dugove i ponovila da se mora ići u restrukturiranje tog preduzeća, koje ne znači i prodaju EPS-a.

EPS se neće prodavati, ali će se formirati javno preduzeće unutar privrednog društva koje će se baviti javnim snabdevanjem prema zakonu o energetici, najavila je Mihajlović i dodala da će biti racionalizovani troškovi.

Ona je podsetila na nasleđene dugove u EPS i probleme, zbog čega je vlada usvojila polazne osnove šta je potrebno uraditi da bi građani i privreda imali dovoljne količine električne energije i da bi njena cena bila održiva.

Mihajlović je rekla da je vlada donela uredbu za minimalne i maksimalne cene toplotne energije za lokalne samouprave za toplane koju od 57 toplana, 18 toplana apsolutno ne poštuju.

Mihajlović je najavila da će preduzeća u restrukturiranju, koji su veliki dužnici i budžetski korisnici morati da plaćaju svoje obaveze, a “ako to ne budu radili, biće skinuti sa mreže”.

Mihajlović je najavila da će isti sistem, kao i u EPS-u, biti primenjen i u “Srbijagasu” i da ministarstvo priprema plan restrukturiranja tog preduzeća koji će biti ponuđen Vladi Srbije na usvajanje.

Ona sporedna preduzeća, koja sada prave trošak “Srbijagasu” biće sklonjena iz “Srbijagasa”, počev od “Agroživa”, najavila je ona.

Mihajlović je rekla da je odavno trebalo proizvoditi toplotnu i električnu energiju iz obnovljivih izvora energije i da se u toj oblasti kasni dve-tri godine, ali da su sada “otvorena vrata investitorima”.

Raspisan je javni poziv za dobijanje energetske dozvole za izgradnju 316 malih hidroelektrana koji važi do 4. aprila, istakla je Mihajlović i izrazila očekivanje “da ćemo do 2015. godine sasvim sigurno imati 100 megavata u tim malim hidroelektranama”.

Upitana o istragama na u oblasti energetike, Mihajlović je odgovorila da ima savetnika za borbu protiv kriminala i korupcije koji ima svoj tim i da će do kraja marta biti održana konferencija za novinare i urađeni gotovi predmeti koji će biti predati tužilaštvu. Ona je najavila da će biti prikazani svi predmeti, ne samo u oblasti energetike, nego i u oblasti životne sredine, a “tiču se i EPS-a i “Srbijagasa” i zavoda i agencije”, a da će svako ko je prekršio zakon morati da bude sankcionisan.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!