Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMeksički zaliv: Zakazao...

Meksički zaliv: Zakazao uređaj za zaustavljanje nafte

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Uređaj koji je u bušotini u Meksičkom zalivu trebalo da zaustavi isticanje nafte u more nije fukcionisao kako treba, otkrila je zvanična istraga, čime bi se sa “British Petroleuma” mogao prebaciti deo odgovornosti za tu prošlogodišnju ekološku katastrofu.

U izveštaju na više od 500 stranica navodi se da ventil tog uređaja, teškog 300 tona, postavljenog na vrh bušotine da bi zaustavio naftu u slučaju eksplozije, nije mogao, kako je predviđeno, da preseče civ kojom je crpljena nafta i odmah zapečati izvor, jer se ona, zbog položaja u bušotini, iskrivila i savila.

Norveška forma koju je američka vlada angažovala da proveri uređaj, takođe je našla da dizajn nije odgovarajući.

Hidraulika uređaja je bila slaba, a okidač je imao slabu, možda čak i istrošenu bateriju.

Proizvođač uređaja je kompanija “Cameron”, a održavala ga je kompanija “Transocean”.

Katastrofa u Meksičkom zalivu započela je eksplozijom 20. aprila na naftnoj platformi “Deepwater Horizon”, 80 kilometara ispred obala Luizijane, u kojoj je poginulo 11 radnika.

Iz izvora “Macondo” tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte koje je, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, delimično stavljeno pod kontrolu tek 4. juna.

“British Petroleum” je 15. jula uspeo da na otvor postavi efikasan poklopac koji je u potpunosti zaustavio isticanje nafte.

Vladine najgrublje procene su da je iz “Maconda” za ta tri meseca isteklo više od 200 miliona galona nafte, što je tu krizu učinilo najvećom ekološkom katastrofom u istoriji SAD.

Izvor srna.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!