Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeMedvedev: Kriza u...

Medvedev: Kriza u Japanu ne sme da zaustavi nuklearni razvoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ozbiljna nuklearna kriza u Japanu ne bi trebalo da zaustavi razvoj nuklearne energije, izjavio je u Kini predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

“U bliskoj budućnosti, iznećemo našim partnerima predloge o razvoju nuklearne energije u civilne svrhe imajući u vidu japansku tragediju”, rekao je Medvedev na kineskom ostrvu Hainan gde se održava forum Boao, što je neka vrsta “azijskog Davosa”.

“Katastrofe ne smeju da zaustave napredak čovečanstva, ali treba da posluže da se iz njih izvuku odgovarajući zaključci”, poručio je ruski predsednik, ne ulazeći u detalje.

Nakon 25 godina od katastrofe u Černobilu, Rusija je odlučna da nastavi sa razvojem nuklearnih projekata uprkos upozorenjima nekih stručnjaka.

Katastrofa u Fukušimi u Rusiji nije pokrenula raspravu na nacionalnom nivou o opasnostima nuklearne energije, dok je ruski premijer Vladimir Putin jasno stavio do znanja da Moskva neće menjati svoju politiku u toj oblasti.

Direktor ruske agencije za atomsku energiju (Rosatom) Sergej Kirijenko izjavio je u sredu da Japan verovatno iz finansijskih razloga preteruje u oceni značaja nesreće u nuklearnoj centrali Fukušima.

Organizacija Grinpis, međutim, upozorava da bi serija nesreća koje su se dogodile u Fukušimi nakon katastrofanog zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan, mogle da se dogodi i u nekoj od ruskih centrala.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...

Srbija: Mol najavljuje novu dual fuel tehnologiju

Kompanija MOL Serbia učestvovala je ove godine na LookUp 2 konferenciji na Kopaoniku kako bi prenela iskustva koja MOL Grupa godinama gradi na polju zelene energije i održivog snabdevanja naftnim derivatima u regionu CIE čiji deo je i Srbija. Generalni...

Region: Izvoz uglja iz Republike Srpske za EPS pod oznakom “poverljivo”

Kako i od koga Elektroprivreda Srbije (EPS) uvozi ugalj iz bh. entiteta Republika Srpska? Kada to pitate najveću državnu energetsku kompaniju u Srbiji, odgovaraju da su te informacije "poverljive". EPS je odbio da Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavi podatke o...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!