Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaMađarska: Potrošnja električne...

Mađarska: Potrošnja električne energije 3.937 GWh u oktobru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Mađarska je u oktobru 2021. godine potrošila minimalne količine električne energije – 3.937 GWh, što je za 0,3 odsto manje nego u oktobru 2020. godine, uprkos činjenici da je prosečna mesečna temperatura bila znatno niža nego prethodne godine, navodi operator prenosnog sistema MAVIR. 

Glavni faktori koji određuju potrošnju električne energije uglavnom su performanse privrede, vremenske prilike i, u novije vreme, poseban uticaj izazvan radom na daljinu uveden zbog pandemije koronavirusa. Jasno je da rad od kuće povećava potrošnju električne energije širom zemlje (za razliku od potrošnje goriva, na primer), tako da dok potrošnja domaćinstava značajno raste, potrošnja kancelarija ne može pasti ispod određenog nivoa čak i ako većina zaposlenih radi na daljinu.

Učinak privrede, odnosno oktobarski BDP, trenutno nije poznat. Očekuje se da će ova vrednost biti veća nego u oktobru prošle godine, mada je privreda najveći deo oporavka ostvarila u trećem kvartalu prošle godine i od tada je prešla na skromniji rast.  

Međutim, meteorološki faktor može uticati na povećanje potrošnje električne energije. U kopnenim regionima severne hemisfere, oktobar ove godine bio je najtopliji od početka merenja, ali je bio najhladniji u Evropi i Mađarskoj od 2016. godine. Prosečna mesečna temperatura od 10 stepeni očigledno je jedna od najnižih u poslednjih nekoliko decenija, utičući na potražnju za grejanjem.

Najveće opterećenje mađarskog sistema od 7.119 MW ostvareni je 11. februara 2021. godine, tokom neobično hladnog talasa.

Povećanje učešća električne energije u finalnoj potrošnji energije ima sezonske (klima uređaji, toplotne pumpe) i nesezonske (električni automobili) efekte na potrošnju. Ovo očigledno ima uzlazni efekat na potražnju, ali još jedan povezani efekat koji delimično nadoknađuje rast je brzo uvođenje sistema solarne energije za domaćinstva (HMKE). 

Kako MAVIR napominje, HMKE nije uključen u podatke TSO, tako da se njegovi efekti na proizvodnju i potrošnju mogu samo proceniti.

Iako je njihovo korišćenje svakako manje od upotrebe velikih solarnih elektrana, oni i dalje mogu proizvesti više od 100 MW po sunčanom vremenu. Domaći solarni kapacitet HMKE porastao je za više od 225 MW u prvih šest meseci ove godine, približavajući se 945 MW, prema podacima mađarske Agencije za energetiku i komunalne usluge MEKH i mogao bi se dodatni povećati u narednim godinama.

U pet od deset meseci ove godine (februar, mart, april, jun, jul) potrošnja električne energije u Mađarskoj dostigla je apsolutni rekord. Ukupna potrošnja (38.474 GWh) veća je za više od 4 odsto u odnosu na isti period prošle godine i za oko 2 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Očekuje se da će se na kraju 2021. godine potrošnja povećati za više od 5,5% (na 47.663 GWh) u odnosu na 2020. godinu, ali bi takođe mogla da premaši rekord iz 2019. godine za oko 4,5%. Ukupna domaća potrošnja električne energije mogla bi nastaviti da raste u narednim godinama, ostajući ispod 1 odsto na godišnjem nivou.

Izvor: www.campuslately.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Mađarska: Prosečna cena na HUPX DAM dostigla 62 evra/MWh u aprilu

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u aprilu iznosila je 61,96 evra/MWh, što je za 5% manje u odnosu na prethodni mesec (65,08 evra/MWh u martu). Prosečna vršna cena na HUPX DAM iznosila je 51,18...

Mađarska i Grčka su globalni lideri u proizvodnji solarne energije

Mađarska ima treći najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u svetu, pokazuje godišnji izveštaj međunarodnog tink.tenka Ember. Prema uzveštaju, Čile je prošle godine imao najveći udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji, od 19,9 odsto, slede Grčka sa 19 odsto...

Mađarska dodjeljuje subvencije za skladišta energije od 440 MW

Mađarska vlada namenila je 62 milijarde forinti (oko 158 miliona evra) za projekte skladištenja energije sa ciljem da olakša dalje korišćenje obnovljivih izvora energije. Mađarsko ministarstvo energetike objavilo je da je oko 50 projekata za skladištenje energije u mreži sa kumulativnim kapacitetom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!