Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEnergetska ludnica u...

Energetska ludnica u Evropi

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Dok političari upozoravaju na nestašice električne energije, operator električne mreže kaže da su isključenja električne energije „veoma retka“.

Cene energenata su skočile na vrh političke agende – o njima su razgovarali čak i lideri EU. Razlog za to je neočekivani skok cena gasa u kombinaciji sa tromom proizvodnjom obnovljivih izvora. To je dovleo do skoka cena gasa i električne energije u mnogim zemljama, izazvajući glasne žalbe potrošača ali i trenutnu zabrinutost političara.

Zabrinutost oko cena je splasla nakon što je Rusija obećala da će u novembru početi da popunjava svoje skladišne sisteme u Austriji i Nemačkoj.

Ali sada se uznemirenost vratila – i političari širom kontinenta pomažu u podsticanju ludnice.

Austrijska ministarka odbrane Klaudija Taner prva je prošlog meseca upozorila potrošače da bi zbog niskih zaliha energenata svetla mogla da se ugase ove zime. Taner je pokrenula kampanju širom zemlje u kojoj je uputila Austrijance da se pripreme za nestanke električne energije tako što će imati pri ruci hranu za 15 dana.

„Nije pitanje da li će doći do zamračenja, već kada“, rekla je ona novinarima.

Španija je bila sledeća, nakon što je Alžir krajem oktobra zatvorio jedan od svoja dva gasovoda koji snabdevaju Iberijsko poluostrvo prirodnim gasom. Alžir kaže da će ispuniti svoje ugovore, a španska vlada smiruje situaciju u vezi sa snabdevanjem gasom. Ministarka za ekološku tranziciju Tereza ​​Ribera insistira da zemlja ima dovoljno rezervi gasa da pokrije potražnju tokom najmanje 40 dana, daleko više nego što je potrebno.

Međutim, konzervativna regionalna predsednica Madrida, Izabel Diaz Ajuso, ističe mogućnost nestanka električne energije ove zime.

„Strah od nestašice je stvaran među ljudima“, rekao je Ajuso, zvezda u usponu španske desnice.

U međuvremenu, zamenik direktora za civilnu zaštitu Katalonije Serhio Delgado nedavno je upozorio da je nestanak električne energije „realna mogućnost“. Iako je naglasio da su vlasti „smirene“ i potpuno spremne za bilo kakve nestašice električne energije, on je takođe pozvao Špance da pripreme komplet za hitne slučajeve sa baterijskim lampama, toplom odećom i konzerviranom hranom.

Ajusove izjave i medijske spekulacije koje su usledile izazvale su paničnu kupovinu u Španiji, a prodavnice su izvestile o rasprodaji peći za kampovanje, baterijskih lampi i konzervirane hrane. Gomilanje zaliha za preživljavanje posebno je primetno na Balearskom ostrvu Majorka, koje je dom velike populacije sa nemačkog govornog područja, izloženoj pričama o nestašcama električne energije i iz Beča i iz Madrida.

Reagujući na pomahnitale kupce, Pedro Fresko, direktor za ekološku tranziciju vlade Valensije, upozorio je ljude da su „zavedeni teorijama zavere koje se hrane neznanjem“ i kritikovao medije da podstiču paniku.

Fresko je istakao da je maksimalna količina električne energije koja je bila potrebna tokom superoluje Filomena, snežne oluje koja je zatrpala Španiju pod snežnim planinama prošlog januara, iznosila 40.000 megavata.

„Imamo 113.000 MW proizvodnog kapaciteta“, tvitovao je on. „Nemojmo ovo pretvarati u trčanje na pijacu za kupovinu toalet papira: malo je verovatno da će u Španiji doći do opšteg i trajnog zamračenja.“

Ali na svaku figuru sa autoritetom koja poziva na smirenost, postoji još jedna koja predviđa predstojeću propast. Ove nedelje, Džeremi Vir, izvršni direktor robnog trgovca Trafigura, upozorio je da trenutne zalihe prirodnog gasa nisu dovoljne za snabdevanje Evrope tokom zahlađenja ove zime, dodajući da bi ljudi trebali da se pripreme za trajne nestašice električne energije.

„Iskreno govoreći, trenutno nemamo dovoljno goriva. Ne skladištimo za zimski period“, rekao je Vir na samitu Financial Times Commodities Asia. „Dakle, postoji stvarna zabrinutost da… ako budemo imali hladnu zimu, mogli bismo imati nestašice u Evropi.“

Nategnuto snabdevanje

Postoji neki razlozi za zabrinutost.

Pored zatvaranja alžirskog gasovoda, postoji zabrinutost da će SAD zadržati više prirodnog gasa za sebe, umesto da ga izveze, povećavajući pritisak na globalno tržište tečnog prirodnog gasa.

Takođe postoji manjak sigurnosti u pogledu snabdevanja energijom iz Rusije — posebno pošto SAD i druge zemlje upozoravaju da se Kremlj možda sprema za produženi rat sa Ukrajinom. Prošle nedelje je Aleksandar Lukašenko, autoritarni lider Belorusije, zapretio da će isključiti gas koji iz Rusije do Poljske dolazi gasovodom Jamal kao odgovor na mogućnost proširenja sankcija EU protiv njegovog režima zbog rastuće migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici. 

Odluka nemačkog energetskog regulatora da suspenduje proceduru sertifikacije gasovoda Severni tok 2 u utorak srušila je nade trgovaca prirodnim gasom da će cevovod od Rusije do Nemačke dobiti odobrenje na vreme kako bi se ublažila zimska kriza u snabdevanju. Spot cene prirodnog gasa premašile su 100 evra po megavat-satu na referentnom holandskom TTF čvorištu u sredu — zabrinjavajuće blizu rekordnog maksimuma u ​​oktobru od 116 evra po MWh. U petak, decembarskim ugovorima trgovalo se na nešto nižem nivou, 86 evra po MWh.

Nisu sve vesti loše

Rusija je obećala da će dopuniti austrijska i nemačka skladišta. Protok gasa kroz gasovod TAP od Azerbejdžana do Italije i Grčke je povećan, a Norveška je povećala izvoz u Evropu kako bi iskoristila visoke cene.

Ali čak i tada, Džejms Hakstep, analitičar za prirodn gas u S&P Global Platts-u, predvideo je da se skladišta gasa u Zapadnoj Evropi neće vratiti na istorijski nivo do novembra 2022. godine i da će ovu zimsku sezonu završiti na nižem nivou za 15 odsto. To bi mogao da budu problem za blok u slučaju produženog hladnog talasa, upozorila je prošlog meseca grupa operatora gasne mreže EU ENTSO-G.

Uprkos tome, ENTSO-E, koji predstavlja operatore elektroenergetskih mreža u bloku, poziva na smirenost.

„Zamračenja su ekstremni i veoma retki događaji u Evropi“, rekao je portparol grupe, dodajući da se poslednji veliki prekid  u evropskoj mreži dogodio pre skoro dve decenije. Od tada su mreže na kontinentu bolje povezane, omogućavajući lakši protok električne energije i gasa između zemalja.

Izvor: politico.eu

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Evropa: Kako će poskupljenje gasa uticati na potrošnju struje

Rast evropskih veleprodajnih cena prirodnog gasa tokom proteklih nekoliko meseci mogao bi podstaknuti više komunalnih preduzeća da se prebace na ugalj za proizvodnju električne energije naredne zime, prenosi Rojters prognoze eksperata iz rukovodstva londonske robne berze (LSEG). Cene gasa porasle...

Evropa: Prosečne nedeljne cene struje kretale su se od 28 do 113 evra/MWh

U drugoj nedelji jula cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najmanji rast zabeležilo je IPEX tržište Italije, 7,0%. Nasuprot tome, tržište EPEXSPOT u Francuskoj zabeležilo je najveći procentualni rast cena od...

Evropa: Prosečne cene struje kretale se se od 27 do 133 evra/MWh u 25. nedelji

U četvrtoj sedmici juna cene na većini evropskih tržišta električne energije pale su u odnosu na prethodnu sedmicu. Izuzetak su bili MIBEL tržište Španije i Portugala i EPEX SPOT tržište Nemačke, sa porastom od 19%, 22%, odnosno 64%. Najveći pad zabeležilo...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!