Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaLiju probleme umesto...

Liju probleme umesto čelika

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srbija u 2013. godini obeležava 100 godina postojanja Železare u Smederevu. Uoči tog velikog jubileja fabrika na Dunavu guši se u problemima. Situacija nikada nije bila teža. Tenderi za strateškog partnera se nižu i produžavaju, proizvodnje nema, peći su ugašene, radnici uglavnom sede kod kuće, a ovih dana im se, prema sumnjama sindikalaca, sprema i „svilen gajtan”. Da li će se iduće godine vek crne metalurgije u Smederevu slaviti ili proklinjati, zavisi od aktuelne srpske vlasti, koja uprkos svemu, najavljuje skori dolazak ruskih partnera. Do tada, državi odgovara „ status kvo” situacija, a sindikati koji su do juče „gasili vatru” između radnika i vlade, osuli su žestoku paljbu po aktuelnom poslodavcu – Vladi Srbije.

„Doskoro su svim političarima, predsednicima partija, država i vlada, privrednicima i analitičarima, usta bila puna Železare Smederevo, nekadašnjeg Ju-Es stila. Svi su se ’kačili’ za njene rezultate, tražena je karta više da se uđe u fabriku, slika sa radnicima po pogonima i svima je železara tada bila ponos Srbije. Amerikanci su otišli a sadašnja Vlada Srbije nije zainteresovana da do dolaska novog vlasnika produži postojeći kolektivni ugovor koji ističe 15. decembra, niti da počne pregovore o novom ugovoru, čime je pokazala nebrigu za status oko 5.200 radnika i njihovih porodica”, smatraju predstavnici Nezavisnog sindikata metalaca Železare Smederevo i Samostalnog sindikata u toj fabrici.

Radna grupa za Železaru Smederevo ponudila je reprezentativnim sindikatima da potpišu „Sporazum o produženju privremenog važenja kolektivnog ugovora”, i to na mesec dana, čime bi stara pravila važila do polovine januara, ali sindikati takvu ponudu smatraju „infuzijom” i izražavaju sumnju da je ova vlada „socijalno odgovorna”.

– Ovde nema ni slova S od socijalnog partnerstva i dijaloga na kojem su insistirali članovi Radne grupe zajedno sa sindikatima. Ovo ponašanje ne uliva poverenje kod zaposlenih u železari, tako da nas navodi da opravdano sumnjamo kako neko smederevskim metalurzima sprema „svilen gajtan”, navode dva reprezentativna sindikata.

Zanimljivo je da treći sindikat ASNS nije podržao ovaj stav kolega, a predsednik Dragan Milovanović, kaže za naš list da oni nemaju takav način komunikacije sa vladom i ne žele da je optužuju, jer se trudi da reši problem.

Predsednik sindikata Sloga, Željko Veselinović, smatra da u železari trenutno „ima više direktora nego radnika” i to mora hitno da se reši.

– Vrlo brzo mora da se reaguje, jer država sigurno neće moći da finansira enormno visoke plate menadžera, koji su se posle Ju-Es stila pojavili kao poplava, jasan je Veselinović.

Nezavisni sindikat metalaca i Samostalni sindikat pozvali su nadležne u vladi da „budu fer i da radnicima i građanima Smedereva kažu istinu o daljoj sudbini zaposlenih, a ne da nastave da rade od danas do sutra, od meseca do meseca, od tendera do tendera”.

Juče je, međutim, došlo do neke nagodbe.Menadžment i sva tri sindikata potpisali su Aneks o produženju važećeg kolektivnog ugovora na mesec dana. Do tada bi trebalo da bude poznato i ko će sedeti sa druge strane pregovaračkog stola.

– Aneks smatramo velikim uspehom u cilju zaštite prava i interesa zaposlenih, jer se njime zadržavaju sva prava i obaveze koje smo imali u prethodne tri godine i daje se šansa novom strateškom partneru da sa sindikatima ugovori nov kolektivni ugovor, smatraju sindikati železare.

Izvor Politika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!