Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeŠkundrić: Investirajte u...

Škundrić: Investirajte u srpsku energetiku

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Energetski sektor Srbije je najkonkurentniji i najsigurniji sektor za sve oblike investicija, rekao je u Dohi Petar Škundrić.

Škundrić, predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, je pozvao zainteresovane investitore iz sveta da ulažu u tu industrijsku granu u Srbiji.

Sektor energetike je najvažnija industrijska grana u Srbiji, sa stalnom stopom privrednog razvoja, istakao je Škundrić na jubilarnom 20. Svetskom kongresu nacionalnih naftnih komiteta u glavnom gradu Katara.

Navodeći da je u Srbiji pre dve godine počeo snažan investicioni ciklus u energetici, on je najavio da će, u narednih sedam do osam godina, u elektroenergetici biti investirano oko 10 milijardi evra, a u naftnom sektoru oko dve milijarde evra.

U gasnom sektoru i u obnovljivim izvorima energije biće uloženo više od dve milijarde evra, izjavio je Škundrić i dodao da je strateško opredeljenje Srbije, kada je reč o energetici, da pristupi Evropskoj uniji i da kroz partnerstva sa Rusijom, Kinom i drugim zemljama realizuje najznačajnije energetske projekte.

Strateški cilj nacionalne naftne kompanije NIS je da postane najefikasnija kompanija u oblasti proizvodnje i prerade nafte i prometa naftnih derivate na Balkanu.

“Planiramo da NIS postane regionalni akter sa najbržim rastom proizvodnje, prerade, prometa i rentabilnosti na Balkanu,” naglasio je Škundrić.

U gasnoj privredi, naveo je da je najznačajniji projekat izgradnja deonice “Južnog toka” kroz Srbiju, dužine oko 440 kilometara, a vrednost tog projekta je između 1,3 i 1,5 milijardu evra.

Drugi značajan strateški projekat koji se realizuje u saradnji sa Gaspromom je Podzemno skladište gasa Banatski dvor, kapaciteta između 800.000 i jedne milijarde kubika prirodnog gasa, rekao je Škundrić i najavio da je u planu i izgradnja jos jednog skladišta gasa, na lokaciji Itebej, kapaciteta oko jednu milijardu metara kubnih.

U elektronergetici Srbije najznačajniji novi kapaciteti koji treba da budu izgradjeni su termoelektrane “Kolubara B” i “Nikola Tesla 3” od 700 megavata, “Kostolac B3” od 350 megavata i reverzibilna hidroelektrana (RHE) “Bistrica” snage 700 megavata, naveo je.

Potencijalno najveći projekat RHE “Đerdap 3”, mogućeg kapaciteta četiri puta 600 megavata, nije obuhvaćen ovim investicionim ciklusom, naglasio je Škundrić.

U oblasti obnovljivih izvora energije najznačajnije investicije su u izgradnji sistema hidrocentrala na rekama Ibar i srednjoj Drini u strateškom partnerstvu sa Italijom i Republikom Srpskom, a vrednost tih projekta iznosiće oko 1,2 milijarde evra.

Planirana je i realizacija projekta hidroelektrana na Velikoj Moravi, ukupne vrednosti oko 425 miliona evra, koji treba da se realizuje u partnerskim odnosima Elektroprivrede Srbije i nemačke kompanije RWE.

U izgradnju vetroparkova, solarnih elektrana i energetskih postrojenja na biomasu u Srbiji je moguće investirati više od dve milijarde evra, ukazao je on i dodao da Srbija raspolaže ozbiljnim potencijalima u geotermalnim izvorima tople vode i izuzetno kvalitetnim poljoprivrednom zemljištu, što može biti podloga za domaća i strana investiranja.

Srbija raspolaže dokazanim rezervama sirove nafte od oko 10,6 miliona tona, bilansnim rezervama oko 41 milion tona i rezervama prirodnog gasa oko 30,5 milijarde metara kubnih. Škundrić je ukazao da je naša zemlja bogata i uljnim škriljcima, čije su rezerve procenjene na osam do 10 milijardi tona, a najveći je aleksinački basen, sa rezervama škriljaca od oko 2,1 milijarde tona i sa potencijalnim sadržajem ulja od oko 210 miliona tona.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...

Slovenija: Gen-I izdaje zelene obveznice vredne do 50 miliona evra

Slovenačka kompanija Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim obveznicama u apoenima od po 100.000 eura s fiksnom...

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!