Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaKolike su cijene...

Kolike su cijene struje u regionu?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Posljednjih godina u mnogim zemljama okruženja ali i širom svijeta poskupjela je električna energija. Prema istraživanju agencije Anadolija, najjeftiniju struju u jugoistočnoj Evropi plaćaju građani Srbije gdje kilovatsat košta 0,051 eura (9,9 feninga). Slijedi Makedonija sa cijenom od 0,069 eura, dok je u Crnoj Gori kilovatsat 0, 077 eura.

Takođe, prema ovim podacima struja u Srbiji je najjeftinija i u Evropi, prenosi “Oslobođenje”.

Međutim, ne smije se izgubiti iz vida i da je prosječna mjesečna plata u Srbiji skoro najniža u regionu i iznosi 380 eura.

Struja je u Srbiji posljednji put poskupjela je 1. aprila 2011. godine za oko 15 posto, a prije toga je poskupljela i u martu 2010. godine za oko 10 posto.

Međutim, postoji mogućnost da će struja u Srbiji od Nove godine bude skuplja za 20 ili 25 posto.

Poslije Srbije, najjeftiniju struju u regiji koriste građani Makedonije gdje kilovatsat košta 0,069 eura. Od ostalih zemalja jugoistočne Evrope, slijede Crna Gora sa 0,077, BiH 0,082 i Albanija 0,091 euro po kilovatsatu.

Međutim, iako građani BiH koriste relativno jeftinu struju, treba imati na umu da je životni standard u većini evropskih zemalja znatno viši nego u BiH, što dovodi u pitanje uvriježene izjave o vrlo jeftinoj struji. Tako i pored činjenice da građani BiH imaju prosječna mjesečna primanja koja iznose oko 401 euro, što je približno primanjima građana Srbije, struja u BiH je skuplja nego u Srbiji.

Od zemalja regiona, najskuplju struju plaćaju građani Hrvatske. Prema posljednjim podacima Eurostata, cijena struje u Hrvatskoj je 0,11 eura po kilovatu. Međutim, ne iznenađuje mnogo visoka cijena struje u ovoj zemlji s obzirom na to da Hrvatska uvozi gotovo 60 posto svoje električne energije i značajno zavisi od kretanja cijena na regionalnom tržištu. Hrvatska struju uglavnom kupuje iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske i Slovenije. Isto tako, prosječna neto primanja u Hrvatskoj su među najvišim u regiji i iznose 730 eura.

Ipak, cijena struje u svim državama regiona je znatno ispod prosjeka zemalja članica EU-a, koji trenutno iznosi 0,1275 eura po kilovatu. Prema podacima Eurostata, Irska, Malta i Velika Britanija su među zemljama s najskupljom električnom energijom.

Od zemalja šireg regiona, najjeftiniju struju plaćaju građani Bugarske i to 0,070, Rumunije 0,079, Turske 0,105 i Slovenije 0,119 eura po kilovatu.

Analitičari tvrde da je naglo zatvaranje nuklearnih reaktora širom Evrope automatski dovelo i do naglog rasta cijena električne energije na međunarodnom tržištu, dok su nepovoljno na cijene struje uticale i suše u cijeloj Evropi.

Izvor Portal Analitika

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!