Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeKazahstan: Na vojnom...

Kazahstan: Na vojnom poligonu otkrivena nafta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Na vojnom poligonu Tajsojgan u Kazahstanu, koji koristi ruski vojni letački centar, otkrivene su rezerve nafte zbog čega Astana namerava da raskine ugovor sa Rusijom o korišćenju poligona i ponudi drugu lokaciju, izjavio je kazahstanski ministar za naftu i gas Saut Minbajev.

„Utvrdili smo da na poligonu postoji nalazište nafte zbog čega pregovaramo sa Ruskom Federacijom. Ukoliko se odlučimo na eksploataciju tih rezervi, ponudićemo Moskvi drugu lokaciju”, citira Minbajeva ruska agencija Interfaks.

On međutim nije naveo preliminarnu procenu rezervi nafte na toj lokaciji, a odbio je i da navede rok za pregovore sa Rusijom.

Poligon Tajsojgan je na teritoriji lokacije dodeljene kazahstanskoj naftnoj kompaniji „Embamunajgas” za geološka istraživanja.

Prema uslovima sporazuma sa ruskom stranom, na poligonu se ispituju sistemi avionske tehnike, prenosi agencija „Novosti-Kazahstan”.

Izvor tanjug.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!