Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeKanađani ulažu 20...

Kanađani ulažu 20 mil eura u zlatna nalazišta u Žagubici

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kanadska kompanija „Avala risorsis“, koja je na teritoriji opštine Žagubica, na mestu zvanom Korkan u istražnom polju „Jasikovo“, „uokvirila“ prostor od 700 puta 300 metara gde su geološkim istraživanjima ustanovljene znatne rezerve zlata, do kraja ove godine će investirati dodatnih 20 miliona dolara.

Cilj je da se, saznaju „Novosti“, definitivno potvrde rezerve ovog plemenitog metala, tačno definiše veličina ležišta i, konačno, donese odluka da li je profitabilno na tom mestu otvoriti rudnik.

– „Avala risorsis“, u dosadašnjem istraživanju, ima pozitivne rezultate u potrazi za zlatom na ovom području – kaže Džejms Krombi, predsednik kanadske kompanije.  Tokom ove godine nastavićemo sa geološkim istraživanjima.

Kako je planirano, Kanađani će, ove godine, ukupno uraditi gotovo 80 kilometara istražnih bušotina, od čega najveći deo, čak 69 kilometara, u okolini Žagubice, gde je angažovano šest bušećih garnitura.

Podsetimo, početkom novembra prošle godine, analizirajući sadržaj bušotine duboke 220 metara, kanadska kompanija ustanovila je srednji sadržaj od 4,3 grama zlata po toni. Nakon tog otkrića, nedaleko od prve bušotine, na dubini od 256 metara, ustanovljen je srednji sadržaj od čak 22,4 grama zlata po toni.

Početkom februara, nedaleko od prve bušotine, na još jednoj lokaciji ustanovljen je, na dubini od 16 do 26 metara, srednji sadržaj zlata od 3,22 grama po toni. Inače, ležišta sa dva grama zlata po toni smatraju se ekonomski isplativim, pod uslovom da taj sadržaj prate i odovarajuće količine rude.

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!