Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJugoistočna Evropa: Spot...

Jugoistočna Evropa: Spot cene kreću se 120 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Očekuje se da će se prosečne spot cene u Jugoistočnoj Evropi kretati oko 120 evra po MWh do kraja septembra, prema podacima Energy Quantified-a.

Visoka cena ugljen-dioksida i gasa nastavlja da podupire evropske cene električne energije, koje takođe osećaju uticaje niske proizvodnje vetra u Nemačkoj tokom prošle nedelje. Podaci EQ-a pokazuju da će nemačka proizvodnja vetra ostati slaba u naredne dve sedmice, iznoseći 5,4 GW u ovoj nedelji, odnosno 9,5 GW u idućoj.

Visoke cene električne energije u centralno-zapadnoj Evropi jedan su od razloga zbog kojih EQ procenjuje da će spot cene u JIE u tekućoj nedelji biti za oko 10 evra po MWh više u odnosu na prognozu, kaže Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspert za hidrologiju pri EQ. Regionalne spot cene trebale bi se kretati od 106,13 evra po MWh u Bugarskoj do 122,6 evra po MWh u Sloveniji.

Dan unapred cena za bazno opterećenje za isporuku 8. septembra iznosila je 124,97 evra po MWh na mađarskoj berzi HUPX i 119,41 evra po MWh na rumunskom OPCOM. Na slovenačkoj, srpskoj i bugarskoj berzi, cena je iznosila 125,22 evra po MWh, 120,52 evra po MWh i 115,16 evra po MWh, respektivno.

Očekuje se da će spot cene u JIE ostati na ovonedeljnom proseku tokom naredne dve sedmice, osim u Bugarskoj, gde bi trebale porasti za oko 2 evra po MWh. Bugarske cene bi, prema prognozi, trebale biti za najmanje 12 evra po MWh niže u odnosu na ostale zemlje u regionu.

„Osnovni izgledi za tržište JIE tokom iduće nedelje pokazuju umerene temperature, sa nepromenjenom hidroenergijom i proizvodnjom vetra u poređenju sa ovom nedeljom“, navodi Ellefsen. On dodaje da će nemačka proizvodnja vetra i pored blagog povećanja, ostati niska.

EQ procenjuje da će prosečna proizvodnja vetra u idućoj nedelji u Rumuniji iznositi 0,52 GW, malo iznad 0,49 GW u ovoj nedelji. Očekuje se da će se povećati na 0,7 GW za dve nedelje. Rumunska i srspka proizvodnja hidroenergije trebala bi se kretati oko 2,1 GW u ovoj i iduće dve sedmice.

„Očekuje se da dostupni konvencionalni i nukelarni proizvodni kapaciteti ostanu uglavnom jednaki iduće nedelje“, navodi Ellefsen.

U međuvremenu, razlika između spot cena u JIE i Nemačkoj/Austriji trebala bi se povećati na 7 evra po MWh, nakon što je pala na ispod 2 evra po MWh u prošloj nedelji, dodao je Ellefsen.

Nemački front-year cene dostigle su rekordnih 91,45 evra po MWh u ponedeljak, 6. septembra – 91,45 evra po MWh. JIE fjučersi bili su još viši. Mađarski fjučersi prešli su 126 evra po MWh za četvrti kvartal i 118 evra po MWh za prvi kvartal 2022. na EEX berzi. Ugovorima za 2022. trgovalo se za 98,48 evra po MWh.

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!