Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene će se približiti 200 evra po MWh iduće nedelje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Posle nedavnog značajnog popuštanja spot cena električne energije u jugoistočnoj Evropi, one bi se trebale približiti 200 evra po MWh iduće nedelje usled rasta potrošnje i hladnijeg vremena, prema podacima Energy Quantified-a (EQ).

Nakon što su početkom prošle nedelje spot cene prepolovljene u odnosu na nivo od preko 400 evra po MWh uoči Božića, cene u jugoistočnoj Evropi su dalje pale tokom nedelje oko Nove Godine, usled povoljnijih faktora. To uključuje veću proizvodnju vetra i više temperature, uz dramatičan pad cena gasa, rekao je Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspert za hidrologiju pri EQ-u.

Ferbuarskim ugovorom na gasnom čvorištu TTF trgovalo se za manje od 70 evra po MWh na početku ove nedelje, što je značajan pad u odnosu na 21. decembar, kada je postignut rekord od 187,79 evra po MWh.

Početkom 2022. godine spot cene u centralno-zapadnoj i jugoistočnoj Evropi bile su niže od nivoa kratkoročnih margninalnih troškova (SRMC), za razliku od perioda uoči Božića, kada su one bile više od SRMC zbog niske proizvodnje vetra, objašnjava Ellefsen.

Dok EQ procenjuje SRMC za gasne elektrane na 174,35 evra po MWh, spot cene bi se trebale kretati od 142,6 evra po MWh u Bugarskoj do 155,01 evra po MWh u Sloveniji ovoj nedelji. Najnovije procene spot cena niže su nego što je prognozirano prošle nedelje za oko 60 evra po MWh.

Ipak, situacija bi se mogla brzo promeniti jer je gasni spot ugovor porastao na preko 95 evra po MWh u utorak, nakon oštrog pada ruskih isporuka u Evropu i usled hladnijeg vremena.

Cene CO2 su produžile rast u utorak, dostižući 86,8 evra, što je najviši nivo u prethodne skoro četiri nedelje.

EQ očekuje da će se spot cene u JIE povećati za 45 evra po MWh sledeće nedelje u poređenju sa tekućom nedeljom, na oko 190 evra po MWh.

Kombinovana proizvodnja energije vetra i hidroenergije u Rumuniji i Srbiji trebala bi iznositi oko 1,1 GW, odnosno 3,3 GW.

U međuvremenu, potrošnja u Rumuniji i Srbiji bi trebala porasti za 1 GW u poređenju sa ovom nedeljom, na 13,4 GW.

Mađarski ugovor za drugu nedelju 2022. godine zaključen je na nivou od 233,53 evra po MWh na EEX berzi u ponedeljak, dok se ugovorom za treću nedelju trgovalo za 237 evra po MWh. Februarskim ugovorom trgovalo se za oko 290 evra po MWh.

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 108 evra/MWh u 24. nedelji

U 24. sedmici 2024. godine cene električne energije u jugoistočnoj Evropi pale su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 19 odsto, zbog stabilne potražnje za električnom energijom i nižih cena gasa. U regionu jugoistočne Evrope, prosečne cene električne energije...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se između 58 i 96 evra/MWh u 21. nedelji

U 21. sedmici, cene na tržištu električne energije u jugoistočnoj Evropi beleže rast na pojedinim tržištima u odnosu na prethodnu sedmicu. Ipak, većina zemalja beleži pad cena električne energije u periodu od ponedeljka, 20. maja do petka, 24. maja....

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!