Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Rast izvoza...

Bugarska: Rast izvoza električne energije za 55%, na 5,4 TWh u 2021. godini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Potrošnja električne energije u Bugarskoj u 2021. godini je porasla za 5% i čak premašila nivo iz 2019. godine. Izvoz je bio veći za 55%.

I pored rasta proizvodnje, udeo uglja ostaje oko 37%. Međutim, udeo OIE je povećan na 18,6% zahvaljujući proizvodnji hidroelektrana.

Povećanje proizvodnje električne energije za skoro 9% ostvareno je uglavnom zahvaljujući hidroelektranama i termoelektranama na ugalj, uz rast potrošnje i eksploziju izvoza. Ovo je kratak opis 2021. godine u odnosu na prethodnu godinu.

Prema podacima panevropske platforme ENTSO-E, kojoj podatke dostavlja i bugarski Operator elektroenergetskog sistema, proizvodnja električne energije u zemlji prošle godine iznosila je 43,5 TWh, u odnosu na 40 TWh u 2020., odnosno 43,8 TWh u 2019. godini.

Ovo jasno pokazuje da rekordne cene električne energije nisu povezane sa nedostatkom kapaciteta ili snabdevanja, već su u potpunosti diktirane tržišnim efektima koji se odnose na cene gasa i emisije CO2.

Domaća potrošnja električne energije porasla je za oko 5% na godišnjem nivou, na 38,4 TWh i čak neznatno premašuje nivo iz 2019. godine, što se može objasniti kako hladnijim vremenom, tako i oporavkom privrede nakon zaključavanja.

U tom kontekstu, međutim, neto izvoz električne energije je porastao sa 3,5 TWh na preko 5,4 TWh, što je skok od 55%.

Možda najznačajniju razliku u odnosu na 2020. godinu vidimo u proizvodnji hidroenergije, koja je porasla za više od 45% na godišnjem nivou, zbog mnogo većeg nivao akumulacija zahvaljući čestim padavinama u prvih šest meseci. Bugarska takođe beleži veći udeo zelene energije u svom miksu – 18,6%, u poređenju sa 16,8% godinu dana ranije.

Impresivno je povećanje proizvodnje električne energije iz termoelektrana na ugalj – za 10% u odnosu na 2020. godinu. One su postale su konkurentne nakon što su cene na berzama porasle na nivoe bez presedana, što im je omogućilo da električnu energiju prodaju na otvorenom tržištu. U 2019. godini, s druge strane, veliki deo električne energije iz uglja bio je usmeren na regulisano tržište.

Udeo TE na ugalj ostaje oko 37%, s obzirom na rast ukupne proizvodnje. U 2019. godini, međutim, učešće uglja je bilo preko 43%.

Nukelarna energija je zadržala ima najveći udeo u ukupnoj proizvodnji u 2021. godini.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz traži 400 miliona evra odštete od Gazproma zbog obustave isporuke gasa

  Bugarski snabdevač gasom Bulgargaz odlučio je da od Gazproma traži 400 miliona evra odštete zbog toga što je obustavio isporuka goriva 2022. godine. Odluku je objavio ministar energetike Vladimir Malinov na brifingu za novinare. Gazprom je prekinuo isporuke gasa Bugarskoj 27. aprila 2022. godine,...

Bugarska: ESCO gradi treći solarni park za Aurubis

Provajder energetskih usluga ESCO Bugarska započeo je izgradnju treće solarne fotonaponske elektrane sa instaliranim kapacitetom od 6,5 MWp za potrebe proizvođača bakra Aurubis. Solarna elektrana Auribis 3 biće završena i puštena u rad u u fabrici bakra u Pirdopu do...

Bugarska: EBRD razmatra kredit od 50 miliona evra za solarni park od 238 MWp

Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra odobravanje obezbeđenog kredita od 50 miliona evra kompaniji za razvoj fotonaponskih projekata Tenevo Solar Technologies za izgradnju i  upravljanje solarnom elektranom snage 238 MWp u jugoistočnoj Bugarskoj. Očekuje se da će projekat, vredan 161,7 miliona...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!