Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaJIE: Spot cene...

JIE: Spot cene će blago pasti sledeće nedelje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Spot cene u Jugoistočnoj Evropi trebale bi blago pasti iduće nedelje zahvaljujući snažnoj proizvodnji vetra u Nemačkoj, iako će i dalje prelaziti 200 evra po MWh, prema podacima Energy Quantified-a.

Iako tržišnom situacijom dominira ekstremna cena goriva, videli smo blagi pad nivoa nedavno, rekao je u utorak Eylert Ellefsen, stariji analitičar i ekspret za hidrologiju pri EQ-u.

Cene i evropskog gasa i uglja kretale su se naniže u utorak popodne, sa referentnim TTF front-month ugovorom od 88 evra po MWh, u odnosu na rekordnih 150 evra po MWh. Novembarski front-month API 2 ugovor realizovan je pri ceni od 198,5 dolara po toni, prema Montelu.

Međutim, učesnici na tržištu su rekli Montelu da očekuju da će cena gasa ostati podržana tekućom zategnutom situacijom u pogledu snabdevanja, zbog niskih evropskih zaliha i ograničenih protoka iz Rusije, kao i vremenskom prgnozom koja signalizira hladnije vreme od očekivanog, koje bi moglo podstaći potražnju za grejanje.

Ipak, uprkos padu cena goriva za 5% u poređenju sa prethodnom nedeljom, EQ je povećao svoja predviđanja za ovonedeljne spot cene u JIE za blizu 5 evra po MWh u odnosu na prošlenedeljnu prognozu. Razlog za to je nemačka proizvodnja vetra koja će biti za skoro 8 GW niža od prognozirane.

Regionalne spot cene trebale bi iznositi u proseku od 197,95 evra po MWh u Bugarskoj do 211,55 evra po MWh u Sloveniji ove nedelje.

Dan unapred cena za bazno opterećenje za isporuku 27. oktobra bila je najviša u Srbiji – 234,06 evra po MWh na berzi SEEPEX. Treba napomenuti da srpsko dan unapred tržište i dalje nije kaplovano sa drugim tržištima i operiše u izolovanom režimu. Cene su prelazile 222 evra po MWh na ostalim regionalnim dan unapred tržištima, sa izuzetkom bugarskog IBEX, gde su dostigle 205,6 evra po MWh.

Niža proizvodnja hidroenergije

Osnovni izgledi za tržište JIE u idućoj nedelji pokazuju da region može očekivati blagi rast temperatura iduće nedelje, kaže Ellefsen, dodajući da će proizvodnja hidroenergije biti znatno niža od prosečnog nivoa. Kombinovana proizvodnja hidroenergije u Rumuniji i Srbiji trebala bi iznositi 2 GW.

Nuklearni kapacitet trebao bi biti povećan iduće nedelje po završetku remonta NE Kozloduj u Bugarskoj, koji bi trebao biti kompletiran početkom novembra. 

Međutim, JIE će osetiti efekte snažne proizvodnje vetra u Nemačkoj, koja će u proseku iznositi 24,4 GW tokom iduće nedelje. 

„To znači da se očekuje da će spot cene u JIE biti niže u poređenju sa cenama koje smo imali nedavno“, kaže Ellfsen. Rumunska proizvodnja vetra trebala bi iznositi 0,72 GW.

Spot cene u JIE trebale bi iznositi u proseku od 205,72 evra po MWh u Mađarskoj do 206,82 evra po MWh u Rumuniji. Prosečne spot cene u Bugarskoj trebale bi biti niže – 197,55 evra po MWh. 

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 108 evra/MWh u 24. nedelji

U 24. sedmici 2024. godine cene električne energije u jugoistočnoj Evropi pale su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 19 odsto, zbog stabilne potražnje za električnom energijom i nižih cena gasa. U regionu jugoistočne Evrope, prosečne cene električne energije...

Region JIE: Prosečne nedeljne cene kretale su se između 58 i 96 evra/MWh u 21. nedelji

U 21. sedmici, cene na tržištu električne energije u jugoistočnoj Evropi beleže rast na pojedinim tržištima u odnosu na prethodnu sedmicu. Ipak, većina zemalja beleži pad cena električne energije u periodu od ponedeljka, 20. maja do petka, 24. maja....

Evropa: Nedeljne cene struje kretale su od 25 do 103 evra/MWh

Prema AleaSoft Energy Forecasting-u, u četvrtoj nedelji aprila cene na glavnim evropskim tržištima električne energije porasle su u odnosu na prethodnu nedelju. Najveći rast ostvarili su EPEX SPOT tržište Francuske i MIBEL tržište Španije i Portugala, od 181%, 402%, odnosno 419%....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!