Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeJeftiniji ruski gas,...

Jeftiniji ruski gas, ali ne za potrosace

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže za B92 da će Srbija Rusima, prema novom sporazumu, gas plaćati za oko 12 procenata jeftinije nego do sada.

On navodi da će država na taj način uštedeti čak oko 100 miliona dolara godišnje, ali i dodaje da to ne znači da će gas pojeftiniti za potrošače.

Bajatović, naime, objašnjava da je sadašnja cena gasa nerealna, niža čak 20 odsto nego što bi trebalo, i da gas Srbijagas već prodaje jeftinije nego što ga plaća Rusima.

Novim ugovorom sa Rusima biće manja zaduženja Srbijagasa, kaže Bajatović i navodi da je to zaduženje preveliko za tu kompaniju i da će, pre ili kasnije, postati deo javnog duga države Srbije.

On objašnjava da je odluka Vlade da se gas prodaje po nerealno niskoj ceni kako bi se zaštitio standard građana, a da će se taj minus pokriti u narednim godinama, “kada bude veći bruto društveni proizvod”.

“Nadam se da će 2015. godine plate biti duplo veće nego što su sada”, kaže Bajatović i dodaje da “kad plata bude 700 evra onda gas neće biti toliko skup za standard građana”.

Odgovarajući na pitanje kao je moguće da NIS ima rekordne profite, a Srbijagas posluje u minusu, Dušan Bajatović kaže da se “ranije socijalna politika vodila preko NIS-a, a danas preko Srbijagasa”.

On objašnjava da je NIS sada u stranim rukama, pa je ostalo Srbijagasu i EPS-u da prodaju robu ispod cene.

“Koji bi Nikola Tesla mogao da nešto kupuje za pet dinara i prodaje za dva, a da posluje pozitivno”, pita se Bajatović komentarišući navode o visokim zaradama menadžera u toj kompaniji. On dodaje i da je njegova plata 220.000 dinara, ali i da se ne može očekivati da će prvoklasni menadžeri raditi za 500 evra.

Prvi čovek Srbijagasa naglašava i da NIS domaćim izvorima nafte “pegla bilanse”, dok, kako kaže, “mi uvozimo i ne plaćamo najmanje takse u Evropi”.

Bajatović naglašava i da bi, da je na mestu Vlade Srbije, “gas prodavao po punoj ceni”, ali da jeodluka vlade razumljiva jer bi alternativa bila “smrzavanje”.

Mađari nam “uzmu” 10-15 miliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže i da slede razgovori sa mađarskom stranom oko troškova transporta gasa preko te zemlje. On objašnjava da trenutno imamo šest puta veće takse nego zemlje Evropske unije.

Bajatović navodi da imamo troškove od 1,9 odsto ukupne vrednosti za rad kompresora i kaže da oni mogu da budu do jedan odsto “mada je i to preterano”. Takođe, kaže on, čak jedan odsto su gubici iako ne mogu da pređu 0,3 procenta.

Procena je da je tako, na oko 70 miliona evra, Srbija oštećena za 10 do 15 miliona, naglašava Bajatović i kaže da se Srbijagas spreman i za međunarodnu arbitražu ako ne bude dogovora sa Mađarima.

Jugorosgas ne može da se izbaci

Komentarišući ulogu posrednika u nabavci gasa, preduzeća Jugorosgas, Bajatović kaže da ono ne može da se “izbaci” jer je to način na koji ruske kompanije posluju, kao i da se preko tog preduzeća ipak investira u gradnju gasovoda u našoj zemlji. On je, ipak, naveo da je pokrenuo pitanje visine provizije u Jugorosgasu u kome Srbijagas ima 25 odsto vlasništva.

Izvor b92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija pokriva potrošnju struje besplatnim kilovatima

Srbija je besplatno uvezla struju, u toku prethodna dva vikenda, zahvaljujući tome što je na prenosnoj mreži u tom trenutku bilo više električne energije nego što je potrebno za podmirivanje potrošnje. Srbija je besplatno uvezla struju 7. aprila, objavio je na...

Rumunija: Proizvodnja električne energije dostigla 10,4 TWh u prva dva meseca

Proizvodnja električne energije u Rumuniji u prva dva meseca 2024. godine dostigla je 10,44 TWh, što je za 2,8 odsto manje u odnosu na isti period 2023. godine, pokazuju podaci koje je objavio Nacionalni institut za statistiku. Proizvodnja u termoelektranama smanjena...

Crna Gora: Voli dobija najveću solarnu elektranu na krovu u Crnoj Gori

Podgorička energetska kompanija Green Grow Energy (GGEN) pobedila je na javnom tenderu kompanije Voli i započela je izgradnju solarne elektrane na krovovima Logističko-distributivnog Centra u Podgorici, po nazivom “Solarna Elektrana Voli Trade 1”. - Sa ukupno ugradjenih 4.100 solarnih panela i 20...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!