Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Iz uvoza 34 odsto energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

 

Srbija će ove godine obezbediti 66 odsto potreba za primarnom energijom iz domaće proizvodje, a 34 odsto iz inostanstva pretežno zbog uvoza nafte i gasa, navodi se u Energetskom bilansu Srbije za 2012. godinu.

Prema Energetskom bilansu, objavljenom u novom broju Službenog glasnika, time se povećava zavisnost Srbije od uvoza primarne energije za sedam odsto u poređenju sa procenjenom uvoznom zavisnošću u 2011. godini.

Energetskim bilansom za 2012. godinu planirana je ukupna potrošnja primarne energije od 16,25 megatona ekvivalenta nafte, od čega je iz uvoza potrebno 5,57 megatona ekvivalenta nafte.

Najveće učešće u neto uvozu od 48 odsto imaju sirova nafta i derivati nafte, prirodni gas čini 37 odsto uvoza, a visokokalorični ugljevi koks i kameni ugalj čine oko 14 odsto, navodi se u bilansu, ali se ne precizira šta ulazi u preostalih jedan odsto uvoza.

Prema energetskom bilansu, planirana proizvodnja struje od 37.863 gigavat časova u domaćim elektranama biti dovoljna za sve potrebe, ali za dva odsto manja nego u 2011. godini.

Planirani uvoz struje u 2012. iznosiće 6.410 gigavat časova, a izvoz 6.363 gigavat-časova.

Srbija je 54 odsto sirove nafte obezbediti iz uvoza, ali se planira i povećanja domaće proizvodnje za 11 odsto, na 1,14 miliona tona. Proizvodnja benzina, dizela i drugih derivata planirana je na 2,28 miliona tona, a iz uvoza će doći 1,64 miliona tona derivata nafte.

Potrebne količine uglja za uredno snabdevanje kupaca obezbediće se 90 odsto iz domaće proizvodnje i 10 odsto iz uvoza. Domaća proizvođa uglja planirana je na oko 38,7 miliona tona.

Prema Energetskom bilansu za 2012. godinu 80 odsto gasa ili 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa za srpsko tržište biće obezbeđeno iz uvoza. Navodi se da će uvoz gasa biti za 21 odsto nego u 2011. godini.

Kako se navodi, obnovljvi izvori energije čine 18 odsto u strukturi planirane domaće proizvodnje primarne energije za 2012. godinu, odnosno ogrevno drvo sa devet odsto, hidropotencijal sa osam odsto, a geotermalna energija sa manje od jedan odsto.

Potrošnja primarne energije po stanovniku u Srbiji u prošloj godini procenjena je na 2.224,5 kilograma ekvivalenta nafte po stanovniku, a u 2012. godini planirana je na 2.232,6 kilograma ekvivalenta nafte po stanovniku, navodi se Energetskom bilansu Srbije za 2012. godinu.

Izvor Beta

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!