Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaInvesticije od 150...

Investicije od 150 miliona KM: Prve vjetroelektrane u RS naredne godine

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

“Čitava istočna Hercegovina je neotkriveni vjetropotencijal u evropskim razmjerama, vjerovatno najveći u ovom regionu”, istakao je direktor nevesinjske firme koja realizuje izgradnju.

Na planini Trusini, na području opštine Nevesinje, za godinu dana bi trebalo da niknu prve vjetroelektrane u RS, kao početna faza izgradnje budućeg parka vjetrenjača ukupnog kapaciteta 51 megavata, koji realizuje nevesinjska firma “Eol prvi”.

Zeleno svjetlo za projekat jučer je dala Vlada RS dodjelom koncesije za izgradnju parka vjetrenjača Trusina na 30 godina firmi “Eol prvi”, čiji su osnivači beogradska kompanija “Omega plus” sa 97 odsto i opština Nevesinje sa tri odsto vlasničkog udjela.

Zlatko Mandžuka, direktor firme “Eol prvi”, kazao je za “Nezavisne” da će se investicija u vrijednosti od oko 150 miliona KM realizovati u dvije faze.

On precizira da je do oktobra iduće godine predviđena izgradnja šest vjetroturbina ukupne instalisane snage 18 megavata, a do oktobra 2014. godine još 11 vjetroturbina snage 33 megavata, čiji je dobavljač najveća svjetska kompanija u toj oblasti, danski “Vestas”.

Finansijska sredstva, kako je rekao, u omjeru od 85 odsto obezbijediće njihov inostrani strateški partner kojeg nije htio otkriti, dok će preostalih 15 odsto biti kreditna sredstva jedne banke iz RS.

Ukazao je da su istraživanja na Trusini, kao i okolnim lokacijama na području istočne Hercegovine, pokazala izuzetan potencijal u proizvodnji električne energije iz snage vjetra, odnosno oko 3.000 radnih sati godišnje.

“Čitava istočna Hercegovina je neotkriveni vjetropotencijal u evropskim razmjerama, vjerovatno najveći u ovom regionu”, istakao je Mandžuka.

Prema njegovim riječima, urađene studije pokazale su da vjetar na navedenom području stalno duva iz jednog smjera, odnosno sa obronaka sarajevskih planina – Igmana i Jahorine, što pojednostavljuje i pojeftinjuje eksploataciju.

Izvor Energis

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!