Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaDačić: EPS neće...

Dačić: EPS neće biti privatizovan

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Elektroprivreda Srbije neće biti privatizovana, rekao je premijer Ivica Dačić, ocenivši da je od ključnog značaja da zadržimo kontrolu nad paketom akcija u sektoru energetike.

“To ne znači da neće biti nastavljena sklapanja strateških partnerstava”, izjavio je Dačić u Perućcu na ceremoniji povodom završetka radova na trećoj i otvaranju radova na četvrtoj fazi revitalizacije hidroelektrane “Bajina Bašta”.

Dačić je naglasio da su Srbiji neophodni razvojni projekti i investicije podsećajući da je to jedini način da se izađe iz ekonomske krize.

“Ovo nije samo proces revitalizacije već i deo projekta privrednog oporavka zemlje”, rekao je premijer Srbije.

On je dodao da se u budućnosti očekuju mnogobrojni projekti u različitim oblastima energetike iz različitih zemalja izrazivši nadu da će radovi na revitalizaciji HE “Bajina Bašta” biti završeni u roku do sledeće godine.

Dačić je izjavio da je nova Vlada Srbije nova šansa i da treba da pokaže da će učiniti sve kako bi bila uspešnija od svih prethodnih vlada. On je ocenio da reka Drina ne treba da predstavlja temu različitih sporova već treba da bude reka koja će da spaja Srbiju, Crnu Goru i BiH.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović izrazila je očekivanje da će EPS spremno dočekati grejnu sezone, a građani Srbije imati dovoljno električne energije, kao i da će naredne godine početi realizacija novih projekata u energetskom sektoru.

Ona je rekla da je jedan od prioriteta ministarstva i Vlade Srbije i izgradnja HE Bistrica i da je Drina za Srbiju najvažnija ekološka i energetska reka. Ministarka je izrazila zadovoljstvo projektom u HE Bajina Bašta i očekivanje da će uskoro biti građeni i novi kapaciteti.

Predstavnik Nemačke razvojne banke Jirgen Velšof je kazao da je projekat revitalizacije HE Bajina Bašta počeo 2003. i da je 90 odsto posla završeno. Velšof je izrazio očkivanje da će ceo posao biti završen naredne godine i da će tada biti započeta i revitalizacije HE Zvornik.

U hidroelektrani Bajina Bašta danas je završen probni rad trećeg obnovljenog agregata i otvoreni su radovi na obnovi četvrtog, a kada bude završena modernizacija biće povećana prozivodnja struje za 40 miliona kilovat časova godišnje. Planirano je da u avgustu naredne godine bude završena kompletna revitalizacija te hidroelektrane, kojom će snaga po agregatu biti povećana za 13 megavata.

U revitalizaciju HE Bajina Bašta, najznačajniju investiciju za sada, biće uloženo 77 miliona evra, od kojih je 30 miliona kredit Nemačke razvojne banke, a 47 sredstva EPS od prodaje električne energije.

Radni vek hidroelektrane biće produžen za 30 do 40 godina.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!