Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHrvatski investitor gradi...

Hrvatski investitor gradi HE u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Hrvatski investitor Saša Lončar odustao je od namjere da u Hrvatskoj gradi solarnu elektranu snage pet megavati zbog komplikovane procedure za dobijanje dozvole i odlučio se za izgradnju više hidroelektrana u Srbiji, u šta će uložiti oko 27 miliona evra.

Lončar je hrvatskim medijima rekao da je od gradnje u Hrvatskoj odustao zbog “tri godine papirologije”, dok u Timočkoj krajini “nije ni vidio šaltera” i brzo je dogovorio posao.

On je precizirao da u Timočkoj krajini planira da izgradi tri male hidroelektrane snage 500 kilovata do 1,5 megavat, i jednu kod Valjeva.

“Za petu, nešto veću snage 10 megavata, tražim lokaciju. Prve dvije elektrane biće u pogonu do kraja iduće godine”, dodao je Lončar.

Lončar kaže da se problemi sa papirologijom lakše i brže rješavaju “čak i u BiH”, gdje ima tridesetak malih hidroelektrana.

“Što se tiče Srbije, ona je odredila čak 860 lokacija za takve elektrane. Procjenjujem da ih je najviše 300 u ovom trenutku ekonomski isplativo. U Hrvatskoj imamo samo šezdesetak takvih lokacija, za 18 je moguće dobiti dozvole, a procjenjujem da je možda tek pet isplativo”, ocijenio je Lončar.

U Ministarstvu privrede Hrvatske kažu da su svjesni da je procedura komplikovana i najavljuju da će mijenjati pravilnike za dobijanje potrebnih papira za gradnju, prije svega solarnih elektrana.

“U Austriji i Njemačkoj se to rješava za nekoliko sedmica. Pitate me zašto su u BiH i u Srbiji ispred nas? Oni su u taj posao krenuli kasnije i, kopirajući nas, izbjegli su sve probleme sa kojima se mi suočavamo”, rekao je hrvatskim medijima Domagoj Validžić, rukovodilac Odsjeka za obnovljive izvore energije pri Ministarstvu privrede.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

RS: Kineske kompanije traže dodatne garancije za izgradnju HE „Buk Bijela“

Tri kineske kompanije dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ Najpovoljniji ponuđač još nije izabran Kineske banke rezervisane zbog sporova koji se vode oko ovog projekta Kineske firme koje su dostavile ponude za izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“ zatražile su dodatne garancije od...

Region JIE: Cene električne energije su se kretale 65-131 evro po MWh u 47. nedelji

U 47. nedelji, cene na evropskim tržištima električne energije su porasle kao posledica viših cena gasa, rastuće potražnje i smanjene proizvodnje energije vetra. Povećanje prosečne spot cene gasa od 3,6% u odnosu na prethodnu nedelju i opšti rast potražnje...

Rumunija: Ukrajinski DTEK postavio najveće vetroturbine u zemlji

Završena jer izgradnja vetroparka instalisane snage 60 MW u Ruginoasi u rumunskom okrugu Iasi. Projekta je razvila ukrajinska kompanija DTEK, a vrednost investicije je 90 miliona evra. To je jedini veliki projekat vetra razvijen ove godine u Rumuniji. Licencu za proizvodnju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!