Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska:Konsultanti-Novi model upravljanja...

Hrvatska:Konsultanti-Novi model upravljanja Inom je pokušaj prevare

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Novi model upravljanja Inom, što ga je Nadzorni odbor te tvrtke usvojio brzopotezno, krajem prošlog mjeseca, zapravo predstavlja veliki pokušaj prevare!

Takav zaključak proizlazi iz analize predloženih inovacija koju je za potrebe Vlade, odnosno njenog tima pregovarača s MOL-om, napravila ekipa inozemnih i domaćih konzultanata tvrtke AT&Kearney te Oil & Gas Consultinga. U analizi doslovce stoji da novi model u stvari cementira i pojačava dosadašnju poziciju MOL-a u Ini. Onu poziciju koju Vlada inače smatra potrebnom mijenjati, piše Jutarnji list.

Kad bi prihvatila prijedlog NO-a Ine, o sadržaju kojeg javnost dosad nije bila obaviještena, Vlada bi se potpuno odrekla vlastitih, skoro godinu dana starih načela usvojenih radi vođenja pregovora s MOL-om. Ina bi u tom slučaju, tvrde konzultanti, definitivno prestala biti samostalna vertikalno integrirana kompanija.

Što je za Hrvatsku jedino prihvatljiv model bez kojega nema energetske sigurnosti države. Upravo suprotno Vladinu konceptu, NO svojim prijedlogom implicira dovršetak procesa potpune integracije Ine u sustav MOL-a.

Legalizacija zatečenog

Na koncu, prihvaćanje prijedloga NO-a Ine, stoji u analizi, “predstavljalo bi legalizaciju i konvalidaciju takozvanih Sanaderovih ugovora, mimo odluka pravosudnih tijela Republike Hrvatske, s mogućom posljedicom gubitka arbitražnih postupaka pred međunarodnim sudovima u Ženevi i Washingtonu”. Prijedlog po svemu sudeći ima namjeru preduhitriti po MOL negativne reperkusije sudskih postupaka koji se vode protiv Ive Sanadera.

Potvrdi li se u slučaju Ina – MOL presuda protiv bivšeg premijera, onda bi i Sanaderovi aranžmani, kojima je Inu potpuno izručio MOL-u, bili podložni reviziji ili poništavanju. Prihvaćanjem novog modela upravljanja Inom anuliraju se negativni utjecaji sudskih odluka na MOL-ov položaj u Ini.

Umjesto uravnoteženijeg odnosa između dva najveća dioničara, što hrvatska strana u pregovaračkom postupku pokušava ishoditi, odluka NO-a omogućila bi MOL-u ne samo zadržavanje, nego i povećavanje kontrole nad Inom.

Više je u vezi s tim upitnih postupaka. Prvo, prijedlog novog upravljanja Inom usvojio je NO pod predsjedanjem Siniše Petrovića, inače pouzdanika premijera Milanovića. Pitanje je zašto se NO upustio u takav postupak, koji teško da može biti u njegovoj ingerenciji. Jer, Ina je predmet pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a. Ina nije strana u pregovorima i ne može sama nuditi model.

Zašto se NO involvirao u proces pregovaranja, zapravo ga pokušao zaobići, usput preskačući Vladin pregovarački tim?

Siniša Petrović usvojeni je prijedlog, naime, direktno poslao premijeru Milanoviću. Drugo, pitanje je zašto su hrvatski članovi NO-a Ine, uz iznimku Mladena Proštenika, prihvatili model koji tjera vodu na mlin MOL-a.

Treće, okolnosti u kojima je NO Ine prihvatio ponuđeni model prilično su zbunjujuće. Naime, redovnu je sjednicu NO održao tjedan dana prije iznenada telefonski sazvane i odrađene sesije koja je imala jednu jedinu točku dnevnog reda: usvajanje novog modela upravljanja Inom. Naši izvori tvrde da ta žurnost ima veze i s recentnim istupom Slavka Linića u onom dijelu koji se tiče Ine.

Otkrivaju također da je neposredno prije brzopotezne sjednice NO-a ministar Ivan Vrdoljak, kao voditelj Vladina pregovaračkog tima, pismom obavijestio MOL da nastavka pregovora neće biti sve dok ne prihvate razgovor o izmjeni modela upravljanja Inom.

MOL je takve pregovore uporno odbijao i još nije odgovorio na lani predloženi novi model upravljanja Inom.

Izvor Seebiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!