Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaHrvatska: Više od...

Hrvatska: Više od polovine potrošnje električne energije dolazi iz uvoza

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img
Direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH) Maja Pokrovac je u svom pozdravnom govoru rekla koje su tri preporuke Europske komisije za Hrvatsku, a koje se uglavnom odnose na smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

 

U izvješću se navodi kako Hrvatska uvozi oko 53 posto potrošene energije godišnje iako ima veliki potencijal u obnovljivim izvorima, naročito u energiji vjetra, sunca i biotermalnim izvorima.

“Polovina proizvodnje dolazi iz hidroelektrana, a udio vjetroelektrana nam se povećao na 14 posto, no potencijal solarne energije još nije dovoljno iskorišten. Prema preporuci EK Hrvatska treba smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima bržim razvojem obnovljivih izvora, posebno ulaganjem u energiju vjetra, sunca i geotermalne izvore”, rekla je Pokrovac.

Naglasila je i da “Hrvatska treba dovršiti i nepotpuni zakonodavni okvir čime bi se pojednostavili administrativni postupci za izdavanje dozvola, instaliranje opreme poput solarnih panela u višestambenim zgradama”.

Od Hrvatske se traži, dodala je, modernizacija mreže za prenošenje energije, ali i poboljšanje prijenosne mreže između sjevera i juga.

Da je solarna energija najbolja te će preuzeti investicije u nafti u visini od 380 milijardi dolara ustvrdila je direktorica Walburga Hemetsberger iz SolarPower Europe.

Kazala je da se energetska kriza ubrzala zbog čega svi moramo brže proći kroz tranziciju, te dodala da hrvatski građani trebaju imati koristi kroz niže račune koje će dobivati za struju.

Tvrdi kako su građani Njemačke i Italije već ostvarili značajne uštede na računima za struju.

“Cijena energije u EU je previsoka, no Europska komisija ima plan kako da se oslobodimo fosilnih goriva. Želimo postati neovisni o fosilnim gorivima. Ovaj svijet svojoj djeci želimo ostaviti onakvim kakav treba biti, a ne da se suočavaju sa sušama i poplavama. Ovdje je riječ o demokratizaciji električne energije”, izjavila je Hemetsberger.

Potom je Hemetsberger održala prezentaciju “Put prema 2050. popločan je solarnom energijom” kojom je sudionicima konferencije iznijela pregled situacije sa solarnom energijom u Europi, uz detaljniji pregled stanja u Hrvatskoj.

Prezentiran je i izgled rasta u narednim godinama i navođenje prepreka koje je potrebno prevladati da bi se iskoristio puni potencijal solarne energije. Nakon toga je održan prvi panel na temu “Uloge javnih politika za snažniji razvoj solarnih projekata”.

U petak će se među ostalim prezentirati javne politike i područja za ubrzanje razvoja OIE, agrosunčane elektrane kao oblik dvostruke namjene poljoprivredne površine, za poljoprivrednu i energetsku proizvodnju.

Obradit će se i teme uloge spremnika energije u energetskoj tranziciji, hibridni sustavi i pohrana proizvedene energije, regionalna situacija u solarima, energetski izazovi u industriji, te financiranje projekata i energetske zajednice.

Pokrovitelji konferencije su Europska komisija, Vlada RH, SolarPower Europe, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo poljoprivrede, Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka.

Ovo je druga po redu konferencija Dani sunca, prva je 2021. godine održana u Hvaru, dok je prošle godine u Dubrovniku održana konferencija Dani dobrog vjetra. Ideja je organizirati naizmjence te dvije konferencije – svake godine jednu od njih.

Solarna energija ujedinjuje i europski cilj postizanja ugljične neutralnosti do 2050., nezaobilazan je dio Zelenog sporazuma, Nacionalnog klimatskog i energetskog plana, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kao i RePowerEU plana Europske komisije, ističu organizatori.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: HROTE objavio tender za OIE vredan 257 miliona evra

Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je tender za dodelu podrške novim projektima obnovljivih izvora energije vredan 257,2 miliona evra, a kvota iznosi 607,25 MW za vetroelektrane, solarne elektrane i hidroelektrane. Tenderski postupak sastoji se od javnog poziva koji je...

EU: Parlament odobrio predložene reforme tržišta električne energije  

Evropski poslanici su usvojili su četiri elementa novog dizajna tržišta električne energije i gasa. Reforma je predložena kako bi omogućio prelazak na sistem zasnovan na obnovljivim izvorima energije. Ona obuhvata industrijska postrojenja i predviđa zaštitu potrošača i proizvođača od naglih promena...

Rumunija: Elektrika potpisala ugovor za solarni park od 27 MW

Snabdevač i distributer električne energije, kompanija Elektrika, navodi je da je njena podružnica Sunwind Energy potpisala ugovor o inženjeringu, nabavci i izgradnji (EPC) vredan 19,3 miliona evra za razvoj solarnog parka od 27 MW u Rumuniji. Neimenovani investitor će izgraditi solarni park Satu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!