Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeHrvatska osniva kompaniju...

Hrvatska osniva kompaniju – konkurenta Ini

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Stručni energetski krugovi u Hrvatskoj, koji su usko povezani s naftom i gasom, uputili su vladi inicijativu za osnivanje nove državne naftne kompanije, koja bi bila svojevrsni pandan, ali i direktna konkurencija “Ini”.

Nova kompanija bi kao najvažniji cilj imala zaštitu državnih interesa, odnosno očuvanje kontrole nad potencijalno isplativim ležištima nafte i gasa na kopnu i u jadranskom podmorju, kao i zaštitu zarade od eksploatacije novootkrivenih zaliha ta dva energenta, preneo je sajt Business.hr.

Pozivajući se na “vrlo pouzdane izvore”, sajt ističe da je prvenstveni motiv za pokretanje te inicijative nastojanje da hrvatski državni vrh na taj način pokaže da neće odustati od zadržavanja kontrole nad proizvodnjom strateških energetskih resursa, prvenstveno nafte i gasa, koji su poslednjih godina ugroženi ulaskom mađarskog Mola na hrvatsko tržište.

Nova kompanija bi tako na najbolji način mogla zaštititi državne interese u budućim poslovnim ugovorima koji će se sklapati s velikim inostranim kompanijama koje su pokazale interes za istraživanje novih ležišta nafte i gasa u južnom i srednjem Jadranu.

Prema dosadašnjim podacima, interes za obnovu istražnih radova na tom delu Jadrana i na severnoj strani Dinarida, koje je još krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka provodila “Ina”, pokazali su norveški “Statoil”, kao i ruske kompanije “Gasprom” i “Gaspromnjeft”.

Ukoliko istraživanja ukažu na komercijalno isplativa ležišta nafte i gasa, Hrvatska će, u slučaju da u tim radovima kao partner sudeluje buduća državna kompanija, od pridobijanja novih količina nafte i gasa zaraditi mnogo više nego da u poslu učestvuje “Ina”, čiji bi većinski suvlasnik “Mol” za sebe zadržao oko polovinu zarade.

Sajt ističe da ima potvrdu da bi u novoj kompaniji bili angažovani mnogobrojni bivši “Inini” stručnjaci za istraživanje i proizvodnju nafte, koji su poslednjih decenija sticali znanje i radno iskustvo na sličnim poslovima koje je “Ina” vodila u zemlji i svetu, a nakon “Molovog” preuzimanja “Ine” su doslovno proterani iz kompanije, uz bogate otpremnine.

Koncesiju za istražne radove na srednjem i južnom Jadranu trenutno poseduje “Ina”, ali njen rok ističe krajem ove godine, pa inicijatori osnivanja nove naftne kompanije računaju na to da Vlada, u nastojanju da zadrži kontrolu u naftnom segmentu, neće “Ini” produžiti koncesiju i da će je na osnovu raspisanog konkursa za najboljeg ponuđača dodeliti drugom koncesionaru, a tu vide svoju priliku.

Hrvatski državni vrh definitivno se boji “Mola” i njegovog pokušaja da preuzme apsolutnu kontrolu nad hrvatskim energetskim sektorom (nafta, gas) i iz njega izvlači maksimalnu dobit, a na štetu hrvatske države.

“Mol” polako, ali sigurno, poslovnim potezima koje povlači od trenutka ulaska u “Inu” preuzima kontrolu nad tom naftnom kompanijom, ali i državnim interesima Hrvatske u naftnom sektoru.

Najnoviji dokaz te namere objavljen je nedavno; novoimenovanim hrvatskim članovima Uprave “Ine” “Mol” brani da prisustvuju sednicama Odbora izvršnih direktora na kome se donose sve operativne odluke važne za razvoj i funkcioniranje kompanije, pa je hrvatski deo Uprave praktično onemogućen da na bilo koji način sudeluje u odlučivanju o poslovanju.

Naftni stručnjaci upozoravaju da “Mol” kroz suvlasništvo u “Ini” pokušava da maksimalno ograniči ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvodnih polja u Hrvatskoj i znatno smanji kapacitet postojećih rafinerija u Sisku i Rijeci, a krajnji cilj takve poslovne politike je nastojanje da se hrvatsko tržište, umesto “Ininim”, opskrbljuje “Molovim” derivatima iz Mađarske.

Dokaz takvih tvrdnji je nedavno objavljeni podatak da u poslovnim planovima i projektima za 2011. “Ina” namerava da uloži samo 10 miliona dolara u daljnja istraživanja i razradu polja na južnom i srednjem Jadranu, preneo je Business.hr.

U isto vreme, za nastavak istraživanja novih i razradu postojećih bušotina u Siriji, Egiptu i Angoli u ovoj će se godini uložiti 115 miliona dolara, a dobar do dobijenih količina nafte i gasa zadržaće “Mol”.

Izvor Nezavisne.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!