Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaGrčka: EK odobrila...

Grčka: EK odobrila grčki plan za OIE vredan 2,27 milijardi evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska komisija je krajem prošlog meseca dozvolila Grčkoj da primeni šemu vrednu 2,27 milijardi evra za podršku novim obnovljivim izvorima energije. Očekuje se da će to stimulisati izgradnju najmanje 4,2 GW kapaciteta zelene energije.

Plan je da investitori dobiju takozvani ugovori za razliku koji će važiti 20 godina. Primena će početi 2025. godine, kada će verovatno biti izgrađena i prva nova postrojenja.

Ovo je još jedan korak Grčke u transformaciji svog energetskog sektora i smanjenju zavisnosti od uvoza električne energije.

Plan zemlje za novih 4,2 GW uključuje fotonaponsku opremu, razne vrste vetroturbina, biogas, biomasu, geotermalne izvore i hidroenergiju. 

U Grčkoj je već više od 20 odsto električne energije zeleno, sa udelom od čak 48 odsto u januaru ove godine zahvaljujući proizvodnji vetroparkova. Sa implementacijom novog plana učešće OIE biće udvostručeno.

Šema državne pomoći predviđa sprovođenje aukcija na kojima će pobediti učesnik koji ponudi najnižu cenu proizvedene energije. Aukcije će biti otvorene i za učesnike iz drugih zemalja, što znači da se projekat može realizovati i van zemlje, ali će se sva energija proizvedena u postrojenju prodavati u Grčkoj. 

Nakon toga će se zaključiti 20-godišnji ugovor sa dvostrukom premijom za razliku. To znači da kada je berzanska cena električne energije ispod ugovorene vrednosti, država će razliku isplatiti proizvođaču. S druge strane, kada je cena na berzi viša – proizvođač električne energije će platiti državi za ovaj višak. 

Šema garantuje proizvođačima obnovljive energije dugoročno stabilne cene pomažući im da realizuju investicije. Ona takođe obezbeđuje državi električnu energiju po niskim cenama.

Evropska komisija je tokom leta najavila šemu vrednu 30,5 milijardi evra za francusku energetiku. Danska je na sličan način dobila zeleno svetlo za sličnu šemu od 400 miliona evra. 

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Udeo solarnih elektrana u prenosnoj mreži povećan za 115% u 2024.

Učešće fotonaponskih solarnih postrojenja u mreži za prenos električne energije u Bugarskoj povećano je za 115% u periodu od 1. januara do 19. maja 2024. u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnoviji podaci koje je u utorak objavio operater...

Grčka: PPC ostvario neto profit od 86 miliona evra u prvom kvartalu

Grčka elektroprivreda PPC zabeležila je neto profit od 86 miliona evra u prvom kvartalu, u odnosu na 51 milion evra u istom periodu 2023. Godine. Kompanija je u istom period zabeležila EBITDA od 459 miliona evra, što je povećanje od...

Hrvatska: Woodburn Capital planira da sklopi PPA ugovore u regionu

Woodburn Capital Partners, kompanija specijalizovana za ulaganja u obnovljive izvore energije, planira da svoje ugovore o kupovini električne energije (PPA) predstavi kompanijama u Hrvatskoj i region, želeći da postane vodeći proizvođač i operator obnovljivih izvora energije u centralnoj, istočnoj...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!