Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaGrčka: EK odobrila...

Grčka: EK odobrila grčki plan za OIE vredan 2,27 milijardi evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Evropska komisija je krajem prošlog meseca dozvolila Grčkoj da primeni šemu vrednu 2,27 milijardi evra za podršku novim obnovljivim izvorima energije. Očekuje se da će to stimulisati izgradnju najmanje 4,2 GW kapaciteta zelene energije.

Plan je da investitori dobiju takozvani ugovori za razliku koji će važiti 20 godina. Primena će početi 2025. godine, kada će verovatno biti izgrađena i prva nova postrojenja.

Ovo je još jedan korak Grčke u transformaciji svog energetskog sektora i smanjenju zavisnosti od uvoza električne energije.

Plan zemlje za novih 4,2 GW uključuje fotonaponsku opremu, razne vrste vetroturbina, biogas, biomasu, geotermalne izvore i hidroenergiju. 

U Grčkoj je već više od 20 odsto električne energije zeleno, sa udelom od čak 48 odsto u januaru ove godine zahvaljujući proizvodnji vetroparkova. Sa implementacijom novog plana učešće OIE biće udvostručeno.

Šema državne pomoći predviđa sprovođenje aukcija na kojima će pobediti učesnik koji ponudi najnižu cenu proizvedene energije. Aukcije će biti otvorene i za učesnike iz drugih zemalja, što znači da se projekat može realizovati i van zemlje, ali će se sva energija proizvedena u postrojenju prodavati u Grčkoj. 

Nakon toga će se zaključiti 20-godišnji ugovor sa dvostrukom premijom za razliku. To znači da kada je berzanska cena električne energije ispod ugovorene vrednosti, država će razliku isplatiti proizvođaču. S druge strane, kada je cena na berzi viša – proizvođač električne energije će platiti državi za ovaj višak. 

Šema garantuje proizvođačima obnovljive energije dugoročno stabilne cene pomažući im da realizuju investicije. Ona takođe obezbeđuje državi električnu energiju po niskim cenama.

Evropska komisija je tokom leta najavila šemu vrednu 30,5 milijardi evra za francusku energetiku. Danska je na sličan način dobila zeleno svetlo za sličnu šemu od 400 miliona evra. 

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

Nemačka: Radikalne izmene modela subvencija za OIE

Prema kompromisnom sporazumu vlade u Berlinu predviđene su radikalne promene u pristupu subvencija za obnovljive izvore energije u zemlji uz detaljan opis flote rezervnih elektrana kojom bi poduprli izlazak zemlje iz uglja, prenosi Euraktiv. U tom cilju, od 2025....

Grčka: INEKP predviđa da kapacitet skladišta energije dostigne 4 GW 

Grčki nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) predviđa povećanje kapaciteta za skladištenje energije za 30 odsto u odnosu na cilj koji je bioo uključen u raniji nacrt, poslat Evropskoj komisiji prošlog novembra. Ciljani kapacitet za skladištenje energije za 2030. Godinu u INEKP-u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!