Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeGeotermalne vode iz...

Geotermalne vode iz zlatiborskih bušotina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Čim se sa zlatiborskih obronaka otopi sneg, na tri lokacije počeće probna eksploatacija geotermalnih voda koje, pokazale su studije, u ogromnim količinama leže u utrobi ove planine i predstavljanju veliki turistički potencijal.

– Vlada Srbije odobrila nam je oko 20 miliona dinara za postavljanje bušotina. Računam da će vremenske prilike početkom maja dozvoliti da startuje njihovo ukopavanje – kaže za „Blic“ Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Studija koju je izradio Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda utvrdila je da Zlatibor krije ogromna nalazišta geotermalnih voda. Kao najizdašniji podzemni bazen lociran je potez između sela Stublo i zimskog centra Tornik. Tek nešto manje vodnog blaga pronađeno je između Alinog Potoka i Rudina, i u podnožju deonice Rudine – Čajetina. Voda koja će se crpeti iz planinskih dubina nalazi se od 600 do preko hiljadu metara ispod površine.

Geotermalne vode, ističu u Čajetini, dobrodošle su kao alternativni izvori energije za grejanje, kako domaćinstava tako i hotela na Zlatiboru. I turizam će, kaže Stamatović, profitirati jer se stiče prilika razvoja banjskog turizma i unapređenje sportsko rekreativnih sadržaja na planini izgradnjom akva-parkova.

Mimo geotermalnih, istom Studijom, dokazano je postojanje i lekovitih voda. U reci Ribnici, u ataru sela Jablanica, nalazi se jedan od sedam evropskih izvora alkalne vode sa 11,8 pH vrednosti, pogodne za lečenje kožnih oboljenja. Lekovita svojstva, takođe ima i voda sa izvora u Banji Vapi.

– Na potezima gde će se vršiti eksploatacija podzemnih voda u nekoliko navrata primećene su posete „ljudi sa strane“ koji Zlatiborcima nude otkup njihovih placeva. Meštani još uvek kalkulišu, za sada ne prodaju imovinu jer su svesni da će vremenom cena njihovih dobara rasti, ali često dolaze u opštinu, raspituju se o tržišnoj vrednosti ara zemlje, interesuje ih mogućnost gradnje i slično. Najveća pomama za otkupom parcela vlada u području Tornika – objašnjava Milan Stamatović.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!