Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaFormira se operativni...

Formira se operativni tim EPS za rešavanje problema

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Na nivou sistema “Elektroprivrede Srbije” početkom naredne sedmice biće formiran zajednički operativni tim koji će utvrditi predlog mera za rešavanje veoma teške finansijske situacije u kompaniji i plan mogućih ušteda u poslovanju, dogovoreno je na današnjem sastanku v.d generalnog direktora EPS-a Aleksandra Obradovića sa direktorima privrednih društava.

Kako se navodi u saopštenju EPS-a, Obradović je direktorima privrednih društava i finansijskim direktorima predočio da je neophodno doneti plan aktivnosti za očuvanje funkcionisanja elektroenergetskog sistema s obzirom na to da Upravni odbor (UO) “Elektroprivrede Srbije” do sada nije doneo odluke koje bi omogućile poslovanje EPS u skladu sa Godišnjim programom poslovanja.

Na sastanku je istaknuto da je u narednom periodu potrebno zatražiti veću podršku svih državnih institucija kako bi se efikasnije naplatila dospela potraživanja za isporučenu električnu energiju.

Sednica UO EPS-a, na kojoj bi trebalo da bude odobreno zaduženje kompanije za oko 50 milijardi dinara, da bi se izbegao stečaj kompanije, još nije zakazana, rekli su ranije u EPS-u.

Očekuje se da će u naredna dva dana, pre sednice UO, rukovodstvo Odbora imati sastanak i konsultacije sa predstavnicima Vlade Srbije o aktuelnoj finansijskoj situaciju u kompaniji.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a rekao je krajem prošle nedelje da je tom javnom preduzću hitno potrebno zaduženje od 50 milijardi dinara, ili bi kompanija već krajem marta mogla da ode u stečaj.

Obradović je tada apelovao na Upravni Odbor EPS-a da što pre zakaže sednicu odbora, koja je prethodno otkazana, a na kojoj bi bilo odobreno zaduživanje kompanije i doneta odluka o osnivanju javnog snabdevača i operatora distributivnog sistema, neohodnih zbog reorganizacije preduzeća.
Zaduživanje EPS-a je jedini način da se izbegne blokada računa, što vodi u bankrot kompanije, rekao je Obradović i istakao da nema objašnjenje za ponašanje predsednika UO EPS-a Ace Markovića, koji odlaže zakazivanje te sednice.

To pokazuje da je ovakav način upravljanja EPS-om neodrživ, naglasio je on i dodao da je u septembru, kada je preuzeo upravljanje kompanijom, zatekao katastrofalnu situaciju u preduzeću, što je posledica neefikasnog rada prethodnog rukovodstva i vođenja neadekvatne politike prethodne Vlade preko te kompanije.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!